IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вреди от кетонната диета

6 юли 2018 10 40

Какво е кетоза?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Когато тялото използва мазнините за основен източник на енергия, говорим за кетоза. Те се разграждат в кетони, с които се захранват клетките в организма и по този начин органите и системите в него функционират по-добре.

При кетонната диета тялото се приспособява към хранене, при което постепенно се изключва глюкозата и гликогенът. Периодът на адаптация е около 5 дни, през които човек може да изпитва главоболие, гадене, да има раздразнен стомах и лош дъх.

Много мъже и жени, които искат да натрупат мускулна маса, прибягват до тази нисковъглехидратна диета. Освен че тридневното гладуване, с което започва, може да предизвика стомашен дискомфорт, кетозата има и други вреди за организма:

Умора

Когато тялото ви е в състояние на кетоза, то се опитва да замести въглехидратите с глюкозата. Този процес често е съпроводен от умора, особено през първите няколко дни, която може да намалее или изчезне, ако пиете повече вода или солен разтвор, с който да възстановите баланса на електролитите.

Главоболие

Няколко дни след започването на кетонната диета може да се появи главоболие. Причината за това е, че мозъкът търси глюкоза и изгаря последните запаси от нея, които има преди да влезе в режим на кетоза. Понякога човек може да усети раздразнение.

Лош дъх

Има няколко химикала, които се активират по време на изгарянето на мазнините в тялото. Те са причини за лошия дъх по време на кетогенната диета.

Бързо огладняване и запек

Много храни, които доставят на организма фибри, съдържат повече въглехидрати и трябва да бъдат избягвани по време на специфичния хранителен режим. Това може да наруши баланса на чревната микрофлора и да доведе до запек. Когато в тялото има недостиг на фибри, повечето хора изпитват силен глад.

Мускулни крампи

За да сте в състояние на кетоза, вие трябва да бъдете на нисковъглехидратен режим или такъв, който напълно ги изключва. Това означава, че не може да консумирате храна, богата на различни минерали, които играят много важна роля за състоянието на мускулите. Такива са калций, магнезий, желязо. Когато количеството им намалее, крампите са налице.

Дехидратация

Прекалено голямото количество кетони в тялото може да обезводни организма. В организма има излишък на натрий по време на диетата, който се отделя чрез урината. А прекомерното ходене до тоалетната причинява дехидратация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Кетонната диета не е добре балансиран хранителен режим.Всяка диета, изключваща която е да е от основните хранителни групи е полезна в началото и опасна в последствие, при продължително използване.Тоест, може да се направи за 10-на дни, максимум 3 седмици, но по-продължителният педиор затормозява организма и в случая забавя метаболизма, особено по отношение на въглехидратите, които в никакъв случай не трябва да се орязват от ничия диета. Спрете вредните, но оставете полезните!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 5 години )
Статията ви е абсолютно лаишка и неточна. Аз си излекувах главоболието точно с кеторежим на хранене. Запекът се избягва с течности, супи, бульони. Дехидратация може да получи всеки, който не приема необходимото дневно количество вода, без значение на дието ли е или не 2-3 литра, според теглото. Минерали и витамини се вземат под формата на таблетки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 5 години )
Аз съм на кетогенна диета и съм активно спортуващ. От всичките неща, които написахте единственото вярно е запиичането и изграждането на мускулатура. Първо започва се с 1 ден гладуване, а не 3, като дори този 1 ден не е задължителен. Подобни неща, като умора, главоболие, лош дъх и глад може да има при обикновена нисковъглехидратна диета, но не и при кетогенната, защото калориите придобити от мазнините са много по-пълноценни от калориите придобити от въглехидратите. И е точно обратното - не чувстваш глад, няма умора, дори при високо физическо натоварване, още по-малко пък главоболие. Дори мозъкът работи много по-добре. Липсата на витамини и минерали се избягва с прием на витамини и минерали под формата на хапчета или капсули. То дори при пълноценно хранене пак не могат да се набавят всички необходими витамини и минерали и се налага допълнителния им прием. Дехидратацията се избягва с прием на много вода, която така или иначе пак трябва да се приема. Единствено проблема е запичането, който се преодолява с повече вода и някоя слата от време на време. Та общо взето единственото вярно е изграждането на мускулатура, което е наиситна осезаемо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 5 години )
По-голяма глупост скоро не бях чел
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар