Хибискусът е красиво тропическо цвете, от което се прави чаят каркаде. Той се използва като лекарство в традиционната азиатска медицина. Пие се през всички сезони – горещ или студен.
В китайската роза, както го наричат още, има голямо количество витамин С, пектин и други микроелементи. В каркадето има близо 15-30% органични киселини, сред които лимонена, малеинова и винена,. В цветовете има между 7 и 9% протеини, полизахариди, флавоноиди и гликозиди.
Кои са ползите на хибискуса за здравето?
1. Регулира телесната температура
Цветето се използва за лечение на различни здравословни проблеми в Индия, Египет, Иран, Африка. В някои страни се използва, за да „охлажда“ тялото. Чаят има освежаващо действие и затова се препоръчва да се пие студен в горещините.
2. Намалява кръвното и холестерола
Чаят помага при кардиологични проблеми. Веществата в него понижават кръвното налягане и се борят с лошия холестерол в тялото. Може да се приема при подуване на корема и запек.
Изследване показва, че хората, които имат високо кръвно, се чувстват по-добре, ако приемат по 3 чаши чай каркаде на ден в продължение на 6 седмици.
3. Помага при настинка
Изследване в САЩ, проведено през 2016 г., показва, че хибискусът има много силен антибактериален ефект и помага при леки вирусни инфекции и настинки.
4. Засилва метаболизма
Резултатите от друго независимо проучване сочат, че чаят от червеното тропическо цвете подобрява метаболизма, особено при хора с метаболитен синдром и наднормено тегло. Неговите ценни микроелементи подобряват процеса на топене на излишните мазнини.
5. Намалява риска от рак
В китайската роза има много антиоксиданти. Антоцианините, например, намаляват увреждането на клетките, което води до някои видове рак.
Коментари