IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В капана на анорексията – заради социални модели и генетични фактори

12 юли 2018 06 40

Как да се спасим, обяснява психолог и „Мис Свят-България“ Вероника Стефанова

Снимка: Pexel

Снимка: Pexel

Млада жена почина от полиорганна недостатъчност, след като дълго време боледувала от анорексия. 22-годишната Жанет Маджарска беше открита мъртва на работното си място в 5-звезден хотел в Банско.

Нейни колеги намерили безжизненото ѝ тяло в тоалетната. За нея разказват, че била усмихната и работлива. Трагичният случай отново повдигна на дневен ред въпроса защо млади момичета гладуват до смърт.

„Това е зависимост. Гладът дори може да бъде сравнен с пристрастяването към наркотиците. Причините за отключването на анорексия при всички са строго индивидуални, но момичетата, страдащи от болестта, с които съм се срещала, винаги са били изключително амбициозни.

Обединени са от едно – всички те имат мания за перфекционизъм, която пренасят в храненето си“, коментира в студиото на „България сутрин“ „Мис Свят-България“ Вероника Стефанова.

Красавицата, която е преживяла анорексия, подчерта, че заболяването почти винаги се отключва през пубертета, когато момичетата започват да се оглеждат за външния си вид.

„Храната може да ни бъде враг единствено, ако имаме неправилна оценка и отношение към нея. Това от своя страна обаче се проявява вследствие на неправилната психопатология, дисфункционалната оценка на себе си като личност“, посочи в студиото на Мартина Ганчева психологът Дафина Йотова.

По думите ѝ причинителите на анорексия могат да бъдат много различни – биологични, генетични, под въздействието на социалните модели на външния вид на хората, смятани за красиви. Възможно е обаче те да бъдат и комплексни, т. е. съвкупност от няколко от посочените неща.

Пред Bulgaria ON AIR психологът призова родителите да обръщат повече внимание на децата си, за да могат да бъдат взети превантивни мерки при съмнение за прояви на коварната болест.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари