IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паста – полезна за намаляване на теглото?!

25 юли 2018 11 00

Може да бъде част от диети с нисък гликемичен индекс

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Спагетите и въобще макаронените изделия са любима храна за много хора. Приготвят се бързо и овкусени по най-различен начин, са изключително вкусни и изкушаващи. Но те спадат към вредните храни, които не трябва да се консумират твърде често, защото водят до напълняване. Канадски учени обаче са на друго мнение. Наскоро те установяват, че пастата може успешно да стане част от здравословните режими за хранене.

Голяма част от диетолозите не препоръчват приемането на тестени изделия, спагети и други подобни, на хора, които искат да отслабнат. Но резултатите от скорошното изследване на болница „Свети Майкъл“ в Торонто, публикувани в списанието „BMJ Open“, може да ги накара да променят вижданията си.

Оказва се, че спагетите и така наречената италианска паста не са чак толкова калорични (100 г сурови пшеничени спагети съдържат около 350-370 ккал), а по-скоро месата и сосовете, които се добавят към тях.

Според канадските учени, ниският гликемичен индекс на пастата я прави полезна. Те правят 30 сходни контролни опити, включващи близо 2500 души, които приемат този вид тестено изделие вместо друга храна, част от режим за хранене с нисък гликемичен индекс. Според данните, пастата не допринася за наддаване на тегло или увеличаване на телесните мазнини.

В действителност, при една част от хората, консумирали тестени храни като спагети и паста, се наблюдава загуба на тегло, макар и малка.

Хората, участващи в експеримента, са яли средно по 3 порции и половина паста на седмица вместо други въглехидратни храни. За повече от 12 седмици на този режим, 90% от тях са загубили малко над половин килограм, а ако са спортували и повече.

Разбира се, пастата, комбинирана с трансмазнини, няма как да спомогне за намаляване на теглото, обясняват специалистите. Но уточняват, че когато тестеното изделие е част от здравословна диета с нисък гликемичен индекс, е напълно възможно.

За да бъде по-здравословна пастата, която приготвяме, трябва да е по-качествена, а не да се разкашква. Тя трябва да се смила със зъбите, а не да полепва по тях. Нишестето в обикновените макарони води до рязко покачване на кръвната захар, докато при този продукт нещата са по-различни. При нейното сдъвкване се отделя повече слюнка и храносмилателни ферменти, които не позволяват тя да попадне в стомаха под формата на топка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари