IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 вреди от прекалената консумация на орехи

1 август 2018 10 00

Болките в гърлото са безобиден проблем

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Орехите влизат в топ 3 на най-полезните за здравето ядки. Те са важна храна за мозъка, но като цяло веществата, които съдържат имат положително влияние и върху други части на тялото.

Тези ядки могат да се консумират сурови, печени и да се слагат в различни салати, ястия и десерти. Да, полезни са, но са силен алерген и както при повечето храни, ако се приемат в по-големи количества, могат да причинят няколко неразположения.

Препоръчителната дневна доза на орехите е от 21 до 38 грама. Всяко количество отгоре причинява странични ефекти върху организма, които могат да се задълбочат заради качеството на живот и режима на хранене.

Ето 4 вреди, които ни причинява прекалената консумация на орехи:

1. Стомашни проблеми

Фибрите в тези ядки подпомагат работата на отделителната система. Може да ядете по една шепа от тях на ден, но не и повече. Ако надвишите 38 грама и допълнително приемате още храни, богати на фибри, това ще натовари повече червата. Може да получите болки в стомаха, газове, разстройство или повръщане.

2. Покачване на килограмите

Орехите и въобще ядките, са богати на полезни вещества, които ни дават енергия. Препоръчват се между основните хранения и при някои режими за отслабване, но една купичка, пълна с тях, съдържа 765 калории, което е твърде много. Те имат фибри и полезни мазнини, но когато ядете твърде много от тях заедно с други калорични неща, неминуемо ще увеличите теглото си.

Възрастните жени трябва да приемат между 1600 и 2400 калории на ден, докато мъжете – от 2000 до 3000. Разпределете храната си така, че да се вместите в този обем и похапнете от всичко по малко.

3. Алергични реакции

При някои хора дори и едно малко парче орех може да отключи силна алергична реакция. Но не всички, които имат този проблем, знаят за него и ограничават ядките. Ако някой близък започне да се задъхва, кожата му почервенява и изпитва сърбеж, потърсете лекарска помощ.

4. Болки в гърлото

Най-безобидният страничен ефект от прекаленото ядене на орехи са дразненето и болките в гърлото. Обикновено отшумяват на следващия ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари