IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да победим старостта: Съветите на Камерън Диас

18 август 2018 13 15

Вижте на какво разчита звездата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понякога изглежда, че възрастовите промени се случват буквално за една нощ. Но тези процеси се появяват бавно и едва след известно време стават видими за окото. Как се бори със старостта Камерън Диас? Ето нейни съвети, които са включени в нейната "Книга на дълголетието".

КОЖА, КОСА И НОКТИ

Как стареят?

Покривната система на всеки човек включва кожа, коса, нокти и потни жлези. Ролята на кожата и косата далеч не е козметична - преди всичко това е границата на тялото, осъществящи неговата външната защита и помага да се контролира температурата.

Както всички знаем, възрастта оказва влияние върху качеството и цвета на косата ни. Те придобиват сив, бял или сребърен нюанс. Текстурата на косъма се променя, стават крехки или тънки. Но тези промени засягат не косата - миглите също стават по-тънки и по-слаби. Някои възрастни жени губят дори окосмяването на половите органи и под мишниците.

Намаляването на производството на колаген засяга състоянието на кожата, става по-суха, по-малко еластична, склонна към бръчки. Намалената подкожната мастна тъкан води до повишена чувствителност към студ и увеличава риска от топлинен удар. Кожата става по-уязвима и чувствителна към порязвания и натъртвания, а всякакви драскотини зарастват четири пъти по-бавно, отколкото в младежка възраст.

Как да защитите кожата?

За да запазите кожата си, можете да направите много. Ако пушите, незабавно спрете. Някои хидратиращи козметични продукти наистина помагат за насищане на кожата с влага. Винаги слагайте слънцезащитни продукти. С напредването на възрастта, кожата е още по-податлива на слънчево изгаряне.

ОЧИ 

Как остаряват

Когато една жена остарява, очите понасят първи удар. Ефектът на "сухото око" се наблюдава при жени на възраст над петдесет години два пъти по-често от мъжете. Катарактата, замъгляване на лещата, също среща по-често при нежния пол. С възрастта може да имате проблеми с четене или възприемане на обекти в близост до вас, може да бъде нарушено възприемането на цветовете, както и да имате нужда от по-ярка светлина за четене

Как да защитите очите

Давайте почивка на очите от яркия екран на телевизора или монитора, на улицата носете слънчеви очила със защита от ултравиолетови лъчи. И не забравяйте, че болести като диабет и хипертония също "удрят" очите. Пийте повече вода, така че окото да получи достатъчно влага. Антиоксидантите, като бета-каротин, витамин С и микроелементи, по-специално цинк, са изключително полезни за здравето на очите, затова хапвайте повече плодове и зеленчуци. И внимавайте за консумацията на сол и захар, прекомерната им употреба допринася за развитието на очни заболявания.

БЕЛИ ДРОБОВЕ, ДИХАТЕЛЕН ТРАКТ

Как остаряват

Дихателната система снабдява кръвта ви (респективно - вашите клетки) с кислород и премахва въглеродния диоксид от тялото. С напредването на възрастта дробовете губят своята еластичност, кръвоносните съдове получават по-малко кислород. Белите дробове не се противопоставят така ефективно на инфекциите.

Как да защитите белите дробове

Ако пушите, да се отървете от този навик е най-доброто, което можете да направите за белите дробове. При това - на всяка възраст. Можете също да изберете кардио тренировъчна програма, въведете в ежедневната диета продукти с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да защитят белите дробове. Замърсяването на въздуха е друг проблем, а у дома опасността дебне заради прах, сажди, бои за разтворители. И се ваксинирайте срещу грипа - за да се поддържа оптимално здраве на дихателната система е най-добре да се избегнат респираторни инфекции.

СЪРЦЕ И КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ

Как остаряват

Сърцето и кръвоносните съдове образуват сърдечно-съдова система, която транспортира кръв, кислород и хранителни вещества в тялото и отстранява отпадъците. С възрастта жените са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, в България това е убиец номер едно.

Точната причина за сърдечно заболяване не е установена, но е известно, че рискът се увеличава от възрастта, фамилна обемененост, пушене, неправилното хранене и липсата на физическа активност. Основните методи за лечение на атеросклероза, клиничната проява на сърдечни заболявания, са свързани с промени в начина на живот. Възможно е и медикаментозно лечение. Спасението стана статини - лекарства, които намаляват холестерола. Въпреки това, като повечето лекарства, статините са с потенциално опасни странични ефекти, които могат да се влошат от взаимодействието с други лекарства, особено в напреднала възраст.

Как да защитим сърцето

Яжте правилно, активно спортувайте, откажете се от пушенето.

МУСКУЛИ И КОСТИ

Как остаряват

В младостта нашето тяло непрекъснато изгражда костната маса, но след тридесет и пет години това вече не е възможно. И костите стават по-малко плътни и по-крехки. В същата възраст започва да отслабва и мускулната тъкан, което води до намаляване на мускулната сила. Която не може както преди да осигури силна подкрепа за нашите отслабени кости. Връзките и сухожилията също стават по-малко еластични. Със загубата на естроген след началото на менопаузата, костите отслабват още повече и рискът от фрактури се увеличава допълнително.

Как да защитите мускулите и костите

Яжте храни с високо съдържание на калций и витамин D, за да подсилите костите. Силовите тренировки помагат за изграждане на по-здрави мускули, които да предпазват костите. Въпреки факта, че след тридесет и пет години мускулна маса намалява, все още можете да изградите нови мускули - просто се нуждаете от повече усилия!

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари