IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да ядете повече червено грозде

14 август 2018 12 30

Помага при отслабване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Гроздето е един от най-известните плодове за сезона. Има най-различни сортове на пазара, които можем да включим в менюто си, за да се храним по-здравословно. Десертното червено грозде е едно от тях. 

Най-полезното вещество в плода е ресвератролът. Известно е още като „молекулата на младостта“. То се съдържа в семките и обвивката зърната, като се смята за невероятно силен антиоксидант. Затова в някои продукти в козметичната индустрия се използва екстракт от червено грозде. 

За разлика от други сортове, в червеното има много повече хранителни вещества. В една малка купа, пълна с него, има около 60 калории, малко под 1 грам фибри и незначително количество мазнини. Като става дума за , витамини и минерали, в плода има голямо количество калий, витамин В6, витамин К, витамин С, желязо, цинк и фосфор. 

5 причини да ядете повече червено грозде това лято

Грижа за кожата

Наличието на флавоноиди и ресвератрол, витамин С и други хранителни вещества, които подмладяват, прави червеното грозде отлично натурално средство за тонизиране на кожата. То е в състояние да предотврати оксидативен стрес и да намали появата на бръчки, като същевременно ускори заздравяването на рани. Консумацията на гроздето помага за подобряване на еластичността на кожата. 


Грижа за косата

С високите нива на витамин К, витамин С и желязо, както и антиоксиданти, които намаляват възпаленията, гроздето може да помогне за подобряване здравината на косъма. Тези микроелементи защитават фоликулите, намаляват косопада и повишават блясък. Дори някои древни култури са използвали сока от червено грозде за подхрванване на изтощена коса и подобряване на растежа. 

По-здрава имунна система

В гроздето има достатъчно витамин С, който е отлично средство за подсилване на имунната система. Той стимулира производството на бели кръвни клетки и защитава от инфекции. Заедно с ресвератрола и други антиоксиданти, витамин С намаляване натоварването на имунната система което може да е причина за разболяване.

Подобрява когнитивните функции

При невродегенеративните заболявания ресвератролът намалява окисляването на клетките и поддържа паметта. Също така проучвания показват, че съединението има положителен ефект при хора, които имат проблеми с концентрацията. 

Съюзник в отслабването

Червеното грозде е нискокалоричен плод, в който има умерено съдържание на фибри. То се препоръчва за закуска на хора, които са на диета или се опитват да влязат във форма. Някои изследвания също показват, че редовната консумация на гроздето засилва метаболизма и подобрява способността на тялото да изгаря мазнините.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари