IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога тялото ви се нуждае от селен?

16 август 2018 10 00

Ето няколко основни признака на недостиг

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Селенът е мощен антиоксидант, който играе жизненоважна роля за поддържането нормалната функция на щитовидната жлеза. Смята се, че жените се нуждаят от 60 мкг от минерала на ден (за бременните 70), докато мъжете - 55 мкг. 

Когато тялото изпитва недостиг на селен, се появяват определени признаци, които са различни в зависимост от това коя система засягат. Най-честите са силна умора, болка в мускулите, висок холестерол, сърцебиене и други. 

Най-лесният начин да си набавите селен е, чрез разнообразно хранене и прием на добавки. Но как да разберете от какво количество се нуждаете?

Ето пет признака, че трябва да си направите изследвания за евентуален дефицит на селен в организма:

1. Болка и слабост в мускулите

Недостигът на селен може да ви създаде проблеми със ставите и да доведе до слабост в мускулите на ръцете и краката, която да попречи на вашите ежедневни дейности. Някои възрастни с хронични заболявания често са с положителен тест за селен. Но когато по-млади изпитват умора и трудно се движат заради слабост в краката, е добре да си пуснат изследвания. 


2. Умора, покачване на килограмите, косопад

Селенът е от съществено значение за синтеза на тиреоидния хормон. Ако ставате трудно сутрин дори и да сте спали достатъчно, ако изморявате се много лесно и все ви се спи, значи имате проблем със щитовидната жлеза, най-вероятно понижена функция. 

Косопад, умора, рязко покачване на теглото, студени крака, мускулни крампи, нередовен цикъл, понижено либидо, са основните симптоми, които да ви алармират, че трябва да изследвате щитовидната си жлеза. 

3. Липса на концентрация, трудно запаметяване

В много случаи хората, които имат недостиг на селен, нямат дългосрочна памет и забравят важни моменти от живота им, някои от които са се случили преди 2-3 месеца. Когато нивото на минерала е по-ниско, човек трудно се концентрира и е по-муден. 

4. Често боледуване
Селенът е един от микроелементите, който поддържа имунната система. Когато работата й е нарушена, особено при проблеми с щитовидната жлеза, организмът има по-висок риск от заразяване с микроби. Силният антиоксидант може да се пребори с настинките и грипа. 

Яжте бразилски орехи

Ако изследванията ви показват, че се нуждаете от повече селен, пробвайте първо с консумация на ядки. В бразилския орех има най-голямо съдържание на микроелемента. Само 100 г съдържат около 1530 мкг. селен. Достатъчно е да приемате по 1 орехче, за да си набавите необходимото количество за деня. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари