IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 предимства на спането без дрехи

16 август 2018 13 20

Подобрява качеството на съня

Pexels

Pexels

Как спите в горещините? В жегата тялото се поти повече и дрехите залепват по него през нощта. Някои хора, които предпочитат да спят само по бельo както през лятото, така и през останалите сезони. И има защо - спането без пижама си има своите предимства. 

Едно и също проучване, проведено в Англия и САЩ, показва, че 12% от американците обичат да спят без дрехи, докато при британците процентът е 30. Според данните от него, спането по този начин позволява на тялото да постигне подходящата за унасяне температура, подобрява циркулацията на въздуха до различните части на тялото, както и качеството на сперматозоидите. 

Кои са предимствата на спането без дрехи?

Подобрява съня 

Качественият сън зависи от комфорта на възглавницата и леглото, от материята на чаршафите и пижамата, а също така и от фактори като това колко изморени се чувстваме, дали сме приели алкохол, сладко и други. Когато заспите, основната ви телесна температура обикновено пада, а температурата на кожата се покачва. Ако си сложите само бельo, ще позволите на температурата на тялото да се нормализира. Група от учени установява, че ако температурата на кожата се поддържа само с 0.4 ° C по-висока, хората спят по-дълбоко и се събуждат отпочинали. 

Според американската фондация за проблеми със съня, когато спите без дрехи, около вас е по-хладно и намалявате телесната си температура наполовина. 


Топене на калориите

Спането без дрехи може да е идеалното средство в борбата ви с килограмите. В организма има така наречените кафяви мазнини, които спомагат за намаляването на калориите. Те се активизират при понижаване на телесната температура. 

Подобрява метаболизма
Установено е, че хората, които спят по-добре и не се будят през нощта, нямат проблеми с метаболизма. Причината е, че липсата на сън увеличава кортизола - хормон на стреса, който покачва кръвната захар. Полезните кафяви мазнини в тялото намаляват риска от метаболитни нарушения като диабет. 

За по-добра циркулацията на кислорода

Когато спите с дрехи, понякога тяло не може да "диша" заради изкуствените им материи. Освен това през лятото се поти (и мирише) повече и порите на кожата се запушват заради различни мръсотии по чаршафите. Пробвайте да спите няколко дни подред без дрехи и ще усетите разликата - по-свежо събуждане без неприятната миризма под мишниците.

Подобрява качеството на спермата

Като се замислим, повече мъже обичат да спят голи, отколкото жени. Смята се, че по-високата температура на скротрума се отразява зле на качеството на спермата. Ако мъжете спят голи или със слипове, които не ги стягат, може да повишат качеството на своите сперматозоиди, което е много важно за двойки, които правят опити за бебе. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари