IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главоболие, махмурлук... Как да ги преборите?

21 август 2018 10 00

Приемайте тези храни и напитки

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото предразполага към разходки в парка и партита на открито. Особено ако сте в почивка и разпускате на плажа, няма как да не изпиете няколко свежи коктейла или любимата си напитка. Ако обстановката е подходяща, може да продължите с купона и алкохола. Няма лошо човек да му отпусне края, просто на другия ден идва махмурлукът. 

След като алкохолът навлезе в тялото, предизвиква редица химически реакции, които водят до неприятния махмурлук. Той се състои от симптоми като силно главоболие, позиви за повръщане, потене, мускулни болки, зачервени очи, сънливост, диария, сърцебиене. Първото нещо, до което хората прибягват при това неразположение, са хапчетата. Те бързо възстановяват електролитния баланс в организма. Но има и други средства, които също са полезни – определени храни и напитки. 

Вода/айрян - организмът се дехидратира след приема на голямо количество алкохол. Той съдържа етанол и някои токсични съставки, които действат като разхлабително. Затова много хора, които са препили,   получават диария. В този случай тялото се нуждае от повече течности – като вода или айрян със сол, чрез които да възобнови баланса на електролитите.

Колкото по-хидратирано е тялото (съдържа повече течности), толкова по-добре се чувства човек и главоболието му намалява. Ако сте имали тежка нощ, сложете си шише с вода до леглото и пийнете достатъчно преди лягане, препоръчват специалистите. 

Кокосова вода – отлично средство за придаване на тонус при махмурлук. В него има калий – минералът, който намалява в най-голяма степен след пиенето на повече алкохол. Кокосовата вода съдържа пет важни за организма електролита, които има и в кръвта. 

Пресни плодове и зеленчуци – пийте повече фрешове, за да се заредите с витамини и минерали. Те ще ви дадат силата, от която се нуждаете, за да се вдигнете от леглото след напиването. Бананите и кивито яжте на парченца, за да си набавите желязо. 

Топла супа – бабиният начин за справяне с махмурлука и настинката. Горещият бульон успокоява раздразнения от алкохола стомах и повишава защитните сили на организма. Все пак, ако искате да се събудите без главоболие и със спомени от щурия купон, по-добре пийте с мярка и не смесвайте различни видове алкохол.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари