IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без митове за алкохола: Няма здравословна доза!

24 август 2018 12 40

Дори чаша вино или бира носят риск, категорични са специалисти

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Няма безопасно количество алкохол! Дори само чаша вино или бира дневно носи риск за здравето. Това доказва мащабно изследване върху въздействието на алкохола,  предава AFP.

За година от консумация на алкохол умират почти три милиона души в света. Всеки трети почитател на алкохола умира заради здравословни проблеми, предизвикани от него.

По-голямата част от жертвите на алкохола са мъже - 6,8 процента, при 2,2 процента за жените.

Изследването, публикувано в медицинското сп. "Лансет" оценява нивата на консумация на алкохол и техния ефект върху здравето в 195 държави от 1990 г. до 2016 г.

Според проучването, алкохолът е причинил смъртта на 2,8 милиона души през 2016 г. Той е на седмо място сред рисковите фактори, водещи до преждевременна смърт и инвалидност в света и главна причина за смърт в групата от 15 до 49 години (пътни произшествия, самоубийства, туберкулоза).

В тази възрастова група всяка десета смърт е заради алкохол. Ежедневната чаша алкохол за една година увеличава с 0,5 процента риска от развиване на едно от 23-те заболявания, свързани с него. Става въпрос за рак, сърдечносъдови болести, цироза, инфаркт, в сравнение с въздържателите.

Това съответства на 100 000 смъртни случая повече в света, уточни д-р Емануела Гакиду от Института по метрология и оценка на здравето към Вашингтонския университет.

"Идеята, че една-две чаши алкохол дневно са полезни, е само мит - подчерта тя. - Само нулевата консумация на алкохол намалява риска от болести".

Най-много алкохол ежедневно пият мъжете в Румъния, Португалия и Люксембург. При жените начело са Украйна, Андора и Люксембург.

Затова пък професор по оценка на рисковете в Кеймбриджския университет Дейвид Спигълхолтър коментира:  "Като се има предвид удоволствието, което носи умерената консумация на алкохол, да твърдиш, че няма безопасно ниво, не изглежда добър аргумент в полза на въздържанието".

Карането на автомобил също не е 100 процента безопасно, но "правителството не препоръчва на хората да избягват шофирането", пошегува се той. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари