IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авокадо - кои са страничните му ефекти?

28 август 2018 06 40

Може ли прекалената консумация да ни навреди?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Авокадото е един от най-популярните суперплодове, който хората консумират с удоволствие. Носи му се славата на полезен за организма, защото има антиоксидантни свойства. Но истината е, че не бива да се прекалява с него. 

Доказано е, че авокадото съдържа 25 витамини и минерали, диетични фибри, протеини и фитохимикали. Заради омега-3 мастните киселини в него, някои търговци доста го комерсиализират като средство за пречистване на организма от натрупаните токсини. 

Колкото и ползи да носи на тялото, както всяко друго нещо, авокадото има и своите странични ефекти, ако се приема в по-големи количества. Ето кои са те:

Кърмачките не бива да ядат повече от половин авокадо на ден, защото може да намалее млякото им. Също така, дори да имат достатъчно кърма, майките е по-добре да избягват плода, защото той може да предизвика колики и неспокоен сън при бебетата. 

Червени точки, зачервяване, сърбеж, са промените по кожата, които ще получат някои хора, ако приемат по-голямо количество авокадо. При тях се получава така наречената хранителна алергия. 

Прекалената консумация на авокадо може да понижи противовъзпалителния ефект на някои лекарства, използвани при настинка и грип, както и да доведе до разреждане на кръвта. 

В зеления плод има полезни диетични фибри. Нужно е да се яде само половин авокадо, за да си набавите необходимото дневно количество от тях, в противен случай може да получите леко стомашно неразположение или диария. 

Не на последно място, хората, които са на диета, за да отслабнат, трябва да внимават с похапването на авокадото. По-големите количества на полезния по принцип плод, ще се отрази на килограмите. Причината е, че в тях има здравословни мазнини, които могат да доведат до напълняване, ако нивото им в организма се увеличи драстично. 


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари