IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Йорданов: Операцията за бразилско дупе крие много рискове

5 септември 2018 10 20

Има близо 40 смъртни случая до момента

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Оперирането на задните части с цел постигане на ефекта „бразилско дупе“, крие много рискове. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Йордан Йорданов. В сутрешния блок „България сутрин“ той коментира мнението на американски учени, които миналата седмица алармираха за опасната мода сред дамите.

Интересът към този вид хирургия – бразилски лифтинг, нараства не само в световен мащаб, но и у нас. Все повече българи искат да си увеличат задните части със собствена мастна тъкан. Тяхното желание е продиктувано от налагания в публичното пространство образ на някои звезди, смята пластичният хирург.

„Рискът при интервенцията е 1 на 3 000. Той е съизмерим с риска от смърт, причинена от един от видовете левкимия у нас“, каза д-р Йорданов, който е член на Американската асоциация за пластична и естетична хирургия. И уточни, че може да се появят проблеми както по време на операцията, така и непосредствено след нея.

Мастната емболия или „създаването“ на бразилско дупе по оперативен път представлява инжектиране на мастна тъкан в седалището. Тя може да попадне в някои кръвоносни съдове, най-често в тези на мозъка и белите дробове, с което да застраши живота на пациента и дори да доведе до неговата смърт.

„Никога 100% от това, което сме взели от една зона на тялото (в случая мастна тъкан), не се прихваща там, където сме го поставили. Винаги част от мастната тъкан умира, но пък по-голямата част се прихваща и така постигаме ефекта, който търсим“, каза още специалистът.

„Когато става въпрос за планова хирургия, прецизната оценка за здравето на пациента е важен фактор дали ще се състои операцията. Ако има някакво заболяване или нарушено здраве, аз бих върнал или посъветвал пациентите да не се подлагат на операция“, допълни д-р Иванов.

По последни данни, смъртните случаи след уголемяване на задните части в САЩ са близо 40.

Още по темата вижте във видеото:

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари