IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да тренирате, ако нямате много свободно време?

12 октомври 2018 07 40

Ето 4 начина

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Има хора, които са с доста натоварен работен график. Те хапват на крак – предимно вредни храни, защото не им остава време за обяд, винаги бързат и в края на деня са щастливи, ако успеят да се приберат у дома преди 20, за да отделят малко време на близките си. В техния график няма място за спорт.

Обездвижването и похапването под напрежение водят до наднормено тегло, ленивост и понижено настроение. Ако нямате достатъчно свободно време, което да отделите за ходене на фитнес или някоя друга активност, помислете как по друг начин да спортувате.

Ето пет ефективни начина, по които да се движите и спазвате някаква форма, дори и да сте по-натоварени:

1. Тренировка пред телевизора

Сигурно нямате търпение да се приберете вкъщи след тежкия работен ден. Обикновено си взимате биричка и се храните обилно, за да компенсирате пропуснатото през деня. Този подход обаче е погрешен. Направете си нещо леко, например салата. Хапнете и седнете на дивана, за да погледате телевизия. След като храната ви слегне и си отпочинете, пробвайте да направите няколко интензивни упражнения – клякания, разтягания, коремни преси. Ще се изненадате колко приятно е да тренирате на фона на любимото си телевизионно предаване. Освен това така ангажирате времето си с нещо полезно, а не се тъпчете с чипс или други вредни храни.

2. Ходете по-често пеша

Ако офисът ви е доста далече, няма как да вървите пеша всеки ден. Въпреки това не свиквайте да се движите само с колата. Ако трябва да пазарувате или ходите някъде на обяд, използвайте краката си по предназначение, не сядайте отново зад волана.

Ходенето пеша е полезно за сърцето и помага за горенето на калориите. Изкачвайте по-често стълбите в блока и офиса, забравете за всякакви асансьори и ескалатори.

3. Наблегнете на високоинтензивни тренировки

Проучванията показват, че липсата на време е основна причина за нередовното трениране. Хората, които искат да постигнат нещо със своето тяло и са мотивирани за успех, ще намерят начин, стига да искат.

Наблегнете на кратките, но високоинтензивни интервални тренировки. Може да отделите 30 минути от обедната си почивка или 30-40 минути преди работа, за да ги направите. Редувайте упражнения с висок и нисък интензитет или такива с висок интензитет и кратки почивки. Например спринтирайте нагоре по стълбите до 4-ия етаж, след което слезте бавно и дишайте дълбоко. Увеличаването на интензитета намалява продължителността на тренировката и обратно. По време на упражненията се повишава нивото на някои хормони, а метаболизмът се засилва.

4. Тренирайте с тежести веднъж седмично

Понякога липсата на време и желанието за постигане на добри резултати водят до претоварване. Не комбинирайте прекалено много и различни упражнения в един ден за сметка на друг. Придържайте се към това да отделяте по малко време за движение всеки ден.

Един път седмично вдигайте гирички или други тежести, за да заякнете мускулите. Правенето на 2-3 серии от по 15 вдигания на 1-2 килограма за по-здрави бицепс и трицепс. Може да ги комбинирате с лицеви опори, за да натоварите повече мускулни групи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари