IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни и напитки, които да приемате след тренировка

15 октомври 2018 10 40

Намаляват напрежението в мускулите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Чувствате ли се ужасно изтощени след 30-минутния крос в парка? Имате ли чувството, че в следващите няколко дни няма да може да ходите нормално заради ужасната мускулна треска, която ще ви се появи?

По време на усилена тренировка се разкъсват мускулните влакна, които тялото по-късно трябва да възстанови. Това предизвиква възпаление, болка и напрежение в мускулните групи, които са натоварени. Въпреки че болезненото чувство е неприятно, то означава, че все пак вашите усърдия дават резултат.

Има медикаменти, които всеки да пие и така да намали болката в мускулите и ставите след физическо натоварване. Освен тях, някои храни и напитки също спомагат за понижаването на дискомфорта в тялото и предотвратяване на мускулната треска.

Чиа семена

Ако ходите на народни танци, бокс или друг вид тренировка, при която много се потите, яжте чия като се приберете у дома. Семената ще помогнат на тялото да се охлади по-лесно, коментира Морган Беттини, диетолог и учител по йога. Тя препоръчва да поставите предварително чията във вода, прясно/кисело мляко или някакъв сок, за да я приемете непосредствено след тренировка.

„Чиа семената са богат източник на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението в мускулите“, обяснява още специалистът.

Джинджифил

Малко пресен джинджифил ще намали болката и риска от поява на мускулна треска. По думите на Беттини, той е много полезна противовъзпалителна храна, която облекчава чувството на тежест в краката след тичане, например.

Джинджифилът е с доста специфичен вкус, леко парлив, който не допада на всеки. Ако не можете да го хапвате настърган, с малко мед, направете чай, който върши същата работа. Сварете малко резенче в поне 500 мл вода. Ако обичате фрешове, може да получите и сок от корена.

Ананас

Ако разполагате с пресния плод, може да го използвате за освежаване след тренировка и намаляване на мускулните болки. Това съветва д-р Алекс Тауберг, специалист по здравен коучинг. „Ако искате да се възстановите бързо и да се избавите от болката, хапнете няколко резенчета ананас“, обяснява той и уточнява, че веществата в него действат като аналгетик (потиска болката в мускулите).

Кокосова вода

Хидратирането преди, по време и след тренировка, е много важно, категорична е диетологът Рейчъл Фин. „За да се преборите с мускулните спазми, пийте кокосова вода по време на физическото натоварване и непосредствено след него“, казва тя. В напитката има голямо количество от минералите калий и магнезий, които помагат на мускулните влакна да се възстановят по-бързо.

Яйца

Те са източник на протеин и левцин (аминокиселина, която играе голяма роля в мускулния растеж). И двете вещества са страхотни за възстановяване на мускулите, казва Тереза Кенеди, която е уелнес треньор. „Сварете няколко яйца преди тренировка и ги оставете в хладилника. Така като се върнете ще може да ги хапнете. Стават и на омлет, например със спанак, който е пълен с витамини“, обяснява тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари