IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да се събуждаме преди 6 сутринта?

14 ноември 2018 11 40

Психолози обясняват предимствата на ранното ставане

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Имате ли проблеми със събуждането сутрин? Разсрочвате ли алармата си през 10 минути? Сигурно ви е трудно да отворите очи преди 6 часа, но психолози разкриват, че ранобудниците са по-щастливи и по-здрави.

Според проучване, публикувано в „Journal of Psychiatric Research“, хората, които стават преди 6 часа сутринта са с 25% по-нисък риск от развитие на депресия в сравнение с онези, които обичат да се излежават до късно.

Много по-добре е за човек „да се ококори“ рано, отколкото да се буди на пресекулки и да си доспива, обяснява австралийският психолог д-р Бейли Бош. „Можете да пренастроите часовника на тялото си, за да свикнете с нова рутина. То ще ви заобича за това, защото ще се върнете към естествения ритъм на вашите прадеди“, коментира той, цитиран от Daily Mail. И уточнява, че в миналото хората са ставали твърде рано, за да ловуват и палят огън, за да се сгреят.

Хората, които имат нормален режим на сън, са по-малко изморени през деня. Те лягат и стават в едни и същи часове, съответно имат повече енергия и време, за да изпълнят задълженията си.

От колко сън имате нужда?

Деца в училищна възраст: Диапазонът на съня се удължава с един час – до 9-11 часа (преди това е бил 10-11)

Тийнейджъри: Диапазонът на съня се е увеличил с един час до 8-10 часа (преди това е бил 8,5-9,5)

Младежи: Диапазонът на съня е 7-9 часа

Възрастни (26-64 години): Диапазонът на съня е 7-9 часа

По-възрастни (65+): Диапазонът на съня е 7-8 часа.

Как да се справите с кошмарите?

„По-ранното събуждане може да ви помогне да направите на спокойствие някои от сутрешните си задачи, без да бързате и да се притеснявате, че сте закъснели“, казва още д-р Бош.

Д-р Марни Лишман, която е известен австралийски психолог, обяснява, че ранното събуждане оказва голямо влияние върху настроението на хората през целия ден. Според естествения циркаден ритъм човек трябва да стане когато слънцето се издига на хоризонта и да си легне скоро след като то е залязло. Но ежедневието на хората е такова, че това трудно се изпълнява.

По думите на специалиста, работата и будуването на някои хора през нощта излага организма на голям стрес, което предразполага към поява на депресия. Лекарят е категоричен, че хората, които стават рано и спят достатъчно, са по-щастливи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

( преди 5 години )
Да, бе,да. Особено зимата ще ставам аз по тъмно, при положение, че се развиделява чак след 7. И какво предлагат, да си лягам в 16 ч, защото зимата тогава става тъмно и да ставам в 5 или 6, когато още е тъмно, защото така правели пещерните хора. Е...ти логиката!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар