IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създадоха кръвен тест, определящ лечение за рак на гърдата

7 декември 2018 10 10

За първи път в САЩ

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Създадоха кръвен тест от ново поколение, който открива туморни клетки. По него може да бъде определено най-подходящото лечение на някои видове рак на гърдата.

„За пръв път, разполагайки с необходимата информация, можем да увеличим шансовете за оцеляване на пациентките“, изтъкна авторът на проучването проф. Жан-Ив Пиерга от Отделението за медицинска онкология към Института „Кюри“, където са проведени изследванията.

В момента изборът на лечение в някои случаи е доста труден. Най-често жените, които имат рак на гърдата, са на хормонални терапии. При по-тежките случаи винаги се провежда химиотерапия, която има доста странични ефекти като гадене, повръщане, замаяност, падане на косата.

В проучването са участвали 778 пациентки, разделени на две групи. При първата лекуващият лекар е избрал лечението, докато при втората това е станало след тест за наличие на циркулиращи туморни клетки. При 300 от участничките, предписаното лечение според регистрираните клетки не отговаряло на направленията на лекарите.

Жените, които са подложени на хормонотерапии по предписание на лекаря, но са били пренасочени към химиотерапията, заради високия брой циркулиращи туморни клетки, са получили по-голям шанс да се справят със заболяването и да оцелеят.

Резултатите от изследването са представени на конгрес в САЩ и дават надежда за по-добро лечение на хиляди жени с рак на гърдата.

Четете още:

5 признака за рак на гърдата

Теодора Духовникова: Темата за рака на гърдата ми е важна и лична!

Огледалце, огледалце на стената… трябва ли да имам притеснения за рак на гърдата?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари