Захарта променя микрофлората в човешкия организъм. Това установиха учени от Йейлския университет, с което доказаха, че от прекомерната ѝ консумация се напълнява.
Сладкият продукт блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в човешкия организъм, показва проучването на американците.
Чревната микрофлора играе ключова роля за човешкото здраве, а нейният състав се определя от хранителния режим.
До момента се смяташе, че извличането на въглехидратите се извършва само в тънките черва, като по този начин захарта никога не достига до дебелото черво. Според учените обаче, тя оказва негативно влияние на микрофлората и променя състава ѝ.
Данните от проучването са на животни, които са били на специален хранителен режим – с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Изследователите наблюдавали количеството на полезни бактерии в организма на опитни мишки, като фокусът бил върху Bacteroides thetaiotamicron.
Според доклада на екипа, захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза, блокира производството на белтъка Roc /Regulator of colonization/, който е необходим за регулирането на колониите бактерии.
Резултатите от проучването само затвърждават тезата, че захарта е вредна за организма и може да доведе до различни здравословни проблеми.
Четете още:
Коментари