IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от приема на портокалов сок

20 февруари 2019 12 30

В него има много антиоксиданти

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Въпреки че времето тези дни прилича на пролет, не бива да бързаме да прибираме дебелите якета. Зимата все още не си е отишла и скоро Баба Марта ще ни го припомни.

По-високите температури са среда за развитието на бацили. Освен това при слънчево време някои от нас бързо се разсъбличат и изстиват. В такива моменти тялото се нуждае от силна имунна система и достатъчно микроелементи, за да пребори вирусите.

Tialoto.bg подбра пет предимства от консумацията на сока от цитруса:

1. Много хранителни вещества на едно място

Портокаловият сок е една от напитките, с която може да повишите нивото на витамини в тялото. Вкусен и леснодостъпен, той може да замени хапчето с витамин C. Съдържа още доста витамин D, фолиева киселина и калий. Около 240 мл от напитката осигуряват приблизително :

Калории:110

Протеини: 2 грама

Въглехидрати: 26 грама

Витамин С: 67% от препоръчителния дневен прием

Фолиева киселина: 15% от препоръчителния дневен прием

Калий: 10% от препоръчителния дневен прием

Магнезий: 6% от препоръчителния дневен прием

Смята се, че витамин C в цитруса е мощен антиоксидант. Той е водноразтворим и има голяма роля за функциите на имунната система. Освен това подпомага развитието на костите, зарастването на рани и се грижи за здравето на венците ни. Калият пък регулира кръвното налягане, предотвратява изтъняването на костите и предпазва от сърдечни заболявания.

2. Високо съдържание на антиоксиданти

Те намаляват риска от разболяване през зимния сезон. Антиоксидантите имат свойството да елиминират вредните свободни радикали, които попадат в клетките и ги увреждат. Антиоксидантите са от решаващо значение за поддържането на цялостното здраве, дори могат да са полезни при хора с хронични заболявания.

Антиоксидантите в сока са флавоноиди, каротеноиди и аскорбинова киселина.

3. Предотвратява камъни в бъбреците

Те са малки минерални отлагания, които се натрупват в бъбреците. Те могат да причинят силна болка, гадене или кръв в урината. Тъй като портокаловият сок е кисел, той може да повиши рН на урината. Изследванията показват, че по-киселинното рН помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

4. Грижи се за сърцето

Сърдечните заболявания са сериозен проблем, който всяка година причинява над 17 милиона смъртни случая по света. Пиенето на истински портокалов сок може да намали някои рискови фактори, които водят до тези здравословни проблеми. Такива са например високото кръвно налягане и повишеният холестерол. Смята се, че напитката с оранжев цвят повишава нивото на добрия холестерол в кръвта, което е предпоставка за по-здраво сърце.

5. Намалява възпалението

Острото възпаление е нормална реакция на имунната система, предназначена за защита срещу болести и инфекции. Но колкото по-дълго в тялото има такъв процес, толкова повече то е предразположено към някое хронично заболяване.

Някои проучвания сочат, че портокаловият сок може да намали възпалението и проблемите, свързани с него. Той има противовъзпалителни свойства.

7 признака, че ви липсва витамин С

6 храни, богати на желязо, които да консумирате

Супичка, чай... Какво да приемате когато сте болни?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари