IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини, които ще ви откажат от фитнеса

18 юни 2019 11 30

Не спирайте, а започнете друг вид спорт

IStockphoto

IStockphoto

Тръгването на фитнес винаги е вълнуващо. Човек излиза от зоната си на комфорт и решава да провери на какво натоварване може да издържи и дали има достатъчно търпение, за да постигне желаната фигура. В началото всеки ходи редовно, но после идват мързелът и умората, заради които много планове се провалят.

Случвало ли ви се е в началото да сте супер мотивирани и да ходите на фитнес с кеф, а само след няколко седмици вече да сте отегчени? Нормално е, като затова има няколко причини.

Ходенето в залата е като поддържането на приятелство. Добре е от време на време да скъсваме едни и да създаваме нови. Ето няколко причини, които ще ви подскажат, че може би фитнесът не е най-подходящият спорт за вас или е време да го смените с нещо друго:

1. Скука по време на тренировка

За да стегнете тялото или да отслабнете, се изисква желание и силна воля. Ако ви е скучно да бягате на пътеката или правите упражнения за корем, то как ще продължите с останалите задачи, които ви дава треньорът? Според Алексис Крейг, сертифициран инструктор, ходенето на фитнес се превръща в „колелото на хамстерите“. Когато тренировките са едни и същи всяка седмица, човек влиза в един кръг, от който няма излизане. Той е категоричен, че е нужно разнообразие в тренировките, за да може човек да бъде достатъчно стимулиран да посещава залата. А скуката определено не носи удовлетворение.

2. Притеснение

Има хора, които ходят на фитнес заради това, че техни приятели са много доволни и са им го препоръчали. Но когато влязат вътре и усетят притеснение, защото не знаят какво да правят на уредите, то едва ли се чувстват комфортно.

Фитнес, упражнения... Защо да почивате между тренировките?

Залата трябва да е място, в което да се чувствате като в свои води. Не бива да се тормозите с това, че не изглеждате добре в спортен клин или не можете да се справите с кростренажора. Ако не можете да изкарате по 40 минути спортувайки, то фитнесът определено не е вашето занимание. Не трябва да ходите там по принуда, а по свое желание.

3. Нямате добри резултати

Ако ходите редовно на фитнес, се очаква да постигнете някакви резултати. Но ако мине месец или дори повече, а вие сте си същите килограми, помислете къде грешите. Може просто да не сте достатъчно мотивирани или да се нуждаете от хранителен режим и друг вид натоварване. Едно е ясно – липсата на прогрес ще попречи на ентусиазма ви.

4. Не ви харесват хората, които ходят във фитнеса


Понякога другите, които спортуват около нас, могат да създадат така наречената токсична среда. Често се получава така, че вие си правите упражнения и някой идва и се намесва, като ви казва колко сте отпуснати и как не изпълнявате правилно това или онова. Подобни съвети могат да демотивират човек, който тепърва започва да ходи на фитнес. Стройните тела на тези около вас могат както да ви накарат да се съсредоточите върху тренировката, така и да ви разконцентрират.

5 здравословни алтернативи на спортните напитки

5. Прекалено натоварване

Някои хора, които имат определени здравословни проблеми, трябва внимателно да подберат вида тренировки, за да не си навредят. Ако ходите на фитнес вече няколко седмици, но усещате, че се натоварвате твърде много, то се консултирайте с вашия лекар. Може би кардио упражненията и вдигането на тежести не са подходящи за вашето състояние, а се нуждаете от нещо по-леко като йога или пилатес.

Въпреки всичко, ако си плащате карта, но не ходите на фитнес и установите, че се нуждаете от друг вид движение, не спирайте да спортувате. Потърсете си нещо ново и си направете план с изпълними за вас цели, които да следвате.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

хх ( преди 4 години )
Йогата е перфектна, уча я при Даниел Петров и се чувствам чудесно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар