IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да сменяте подправките си?

17 август 2019 05 00

Следете срока на годност

IStockphoto

IStockphoto

Повечето хора купуват подправки и ги ползват с месеци. Тъй като шкафът им е препълнен с различни бурканчета, те невинаги могат да видят червения пипер, който е в изобилие и купуват още. Така с времето се натрупват повече пакетчета, на които бързо им изтича срокът на годност. Да, това са онези малки цифри отстрани, които едвам се виждат с очила.

Ако готвенето е вашата страст, сигурно искате да си вземете специални контейнерчета, където да съхранявате различните подправки. Добре подредени, те ще са ви подръка за следващата вкуснотия, която искате да забъркате. Въпросът е дали ще помните срока на годност на всичките? Едва ли. Дори и да са в опаковките им, едва ли човек е толкова стриктен, за да следи кога са произведени.

Развалят ли се подправките?

Както всички други храни, подправките си имат срок на годност и не бива да се използват след изтичането му. Е, някои стават на вкус, но могат да причинят алергии и други раздразнения. Ако се чудите дали да изхвърлите брашното или червения пипер, за които не помните кога точно сте ги купили, първо ги помиришете. По-странният мирис е знак, че те са се развалили. Иначе дори и да има промяна в цвета на някои, ако миризмата е приятна, може да ги използвате.

Източник: IStockphoto

Колко често трябва да купувате нови подправки и билки?

Правилото е да чистим основно шкафчето с подправки поне веднъж годишно. Ако в един момент при готвене не можете да си намерите черния пипер или пък ригана, то е време да сложите ред.

Още преди да купите нещо, проверете срока на годност. Гледайте той да е по-дълъг, за да ползвате продукта за по-дълго време. Така например предварително смлените подправки имат по-кратка трайност – до 2-3 години, докато някои неща, които са цели, например дафинов лист, издържат много повече.

Сусамени семена за отслабване

Според специалисти по хранене, най-добре е да не купуваме твърде много подправки, защото някои от тях може да се ползват само 1-2 пъти. Ако имате възможност, ползвайте пресните подправки за сезона или си слагайте нарязани на ситно за замразяване в хладилника. Например копър и магданоз.

Как да ги съхранявате?

Ако искате да запазите аромата на чубрицата, с която овкусявате боба или босилекът да ухае все едно току-що сте го откъснали, инвестирайте в кутийки, които се затварят плътно. Добре е те да са с гума, която прилепва плътно и не позволява на кислорода да влиза в съда.

Не забравяйте, че подправките не трябва да стоят в шкафа, който е върху печката. В него не бива да влиза влага или топлина. Това ще промени полезните свойства на продуктите.
Ако искате да готвите вкусни манджи, никога не изсипвайте подправката директно върху врящата на котлона храна. Така парата попада в бурканчето и променя качеството.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари