IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалим приема на лоши въглехидрати

13 декември 2005 12 22

Всеки се нуждае от мазнини и въглехидрати – изберете тези, които са добри за вас

Как да намалим приема на лоши въглехидрати

Всеки се нуждае от мазнини и въглехидрати – изберете тези, които са добри за вас

Мазнините са важна част от здравословния хранителен режим. Има все повече доказателства, че мазнините са добри за човешкия организъм и всъщност намаляват риска от сърдечен удар или криза.

Освен това, те подпомагат метаболизма на захарта и инсулина, и по този начин работят за целите ни дългосрочно да загубим тегло и да поддържаме теглото си. И понеже добрите мазнини правят вкуса на храните по-добър, те ни помагат да се наслаждаваме на пътя към по-здравословен начин на живот.

Но не всички мазнини са създадени еднакви – има добри мазнини и лоши мазнини.

“Добрите” мазнини включват мононенаситените мазнини, които се срещат в зехтина и рапичното масло, фъстъците и други ядки, фъстъченото масло и авокадото. Мононенаситните мазнини понижават нивото на холестерола като цяло, и особено на “лошия” холестерол – който се натрупва в артериалните стени и запушва артериите – като в същото време поддържа нивата на “добрия” холестерол, който отнася холестерола от артериалните стени и го доставя до черния дроб за изхвърляне.

Омега-3 мастни киселини – полиненаситени киселини, които се срещат в рибите, живеещи в студени води, рапичното масло, ленено семе, орехи, бадеми, ядки от макадамия – също се считат за добри мазнини. Скорошни изследвания са установили, че населения, които ядат повече омега-3 мастни киселини, като например ескимосите (чиито хранителен режим изобилства на риба), имат по-малко сериозни здравословни проблеми от рода на сърдечни заболявания и диабет.

Има също доказателства, че омега-3 маслата помагат за предодвратяването и лекуването на депресия, артрит, астма и колит, и помагат за предовратяването смъртни случаи в следствие на сърдечносъдови заболявания. Ще приемате в изобилие както мононенаситени мазнини, така и омега-3 мастни киселини и в трите фази на диетата.

“Лошите” мазнини включват наситените мазнини – вида, който запушва сърцето, и който се среща в маслото, тлъстите червени меса и пълномаслените млечни продукти.

“Многo лошите” мазнини са произведените от човека транс мазнини. Транс мазнините, които се създават при реакцията на водороден газ с масло, се срещат в много пакетирани храни като маргарина, бисквитките, тортите, глазурите за торти, поничките и картофения чипс.

Транс мазнините са по-лоши от наситените мазнини; те са лоши за кръвоносните ни съдове, нервната система и талията.

Едва наскоро Американската Администрация за храните и лекарствата постанови, че до 2006 г. производителите на храни трябва да изписват на етикетите количествата на транс мазнините в продуктите. (Естествените транс мазнини в маслото и млякото, които имат съвсем различно действие в тялото от тези, произведени от човека, няма да има нужда да се изписват.)

Ето няколко начина да намалите вашия прием на транс мазнини и наситени мазнини:

-Наблегнете на естествените храни
Ограничете маргарина, пакетираните храни и бързите закуски, които обикновено съдържат големи количества наситени и транс мазнини.

-Променете методите си на готвене
Печете на фурна, на скара или на грил, вместо да пържите.

-Изхвърлете кожата
Махнете кожата на пилето или пуйката, преди да я изядете.

-Отървете се от маслото
Гответе с рапично масло или зехтин вместо с масло, маргарин или свинска мас.

-Изберете си по-нискомаслени млечни продукти
Преминете от пълномаслено мляко на обезмаслено или 1%.

Добри въглехидрати, лоши въглехидрати

Въглехидратите – храни, които съдържат прости захари (къси вериги от захарни молекули) или скорбяла (дълги вериги от захарни молекули) – са обвинявани за съвременната епидемия от затлъстяване и диабет. Това е вярно само отчасти, защото има както лоши, така и добри въглехидрати .

Лошите въглехидрати , които се консумират от много хора в безпрецедентни количества (предимно в опит да избягнат мазнините), са тези, на които най-вече се дължи затлъстяването.

Лошите въглехидрати са рафинираните въглехидрати – тези, при които смилането е започнало във фабрики, вместо в стомасите ни.

Рафинираните въглехидрати, от друга страна, се срещат в пакетираните преработени храни, като например купени от магазин печени храни, бисквитите, макаронените изделия и белия хляб.

Рафинираните въглехидрати се приготвят с бяло брашно и съдържат малко или никакви влакна. Всъщност, много продукти, приготвени с бяло брашно, са рекламирани като подсилени с витамини и минерали, защото процеса на превръщане на зърната в бяло брашно ги лишава напълно от техните фибри и хранителни вещества.

Добрите въглехидрати съдържат важните витамини, минерали и други хранителни елементи, които са жизненоважни за нашето здраве и подпомагат предотвратяването на сърдечните болести и рака.

Добрите въглехидрати са тези, които хората са създадени да консумират – нерафинираните, които работят за нашето добро здраве, откакто сме започнали да се храним.

Нерафинираните въглехидрати се срещат в цели, естествени храни, като цели зърна, бобови растения, ориз и зеленчуци, богати на скорбяла. Наричат ги също така сложни въглехидрати , заради вида на молекулярната им структура. Освен, че са натъпкани с влакна, витамини и минерали, добрите въглехидрати се смилат по-дълго време – а това е нещо добро, както ще разберете скоро.


Едно от правилата на правилното хранене е да се избягват храни с етикети, на които пише “подсилени”. Според най-съвременни доказателства, подсилването с витамини не е равностойно на естествените витамини, които са били премахнати.

Въпреки факта, че добрите въглехидрати са жизнено важна част от здравословния хранителен режим, храненето на повечето хора е пълно с лошия вид въглехидрати. А когато сме с наднормено тегло в резултат на хранителен режим, изобилстващ на лоши въглехидрати, способността на нашите тела да преработва всички въглехидрати се обърква.

КоментариКоментари