IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Могат ли млечните продукти да причинят здравни проблеми?

13 декември 2005 12 57

При някои хора употребата на млечни продукти наиситна може да доведе до неприятни, дори опасни за зравето, последици

Могат ли млечните продукти да причинят здравни проблеми?

При някои хора употребата на млечни продукти наиситна може да доведе до неприятни, дори опасни за зравето, последици. Това са случаите на алергия и нетърпимост към млечни продукти.

За всички останали хора млечните продукти са изключително полезни. С тяхна помощ се доставя калций за организма, необходим за изграждането и поддържането на костната система. Все пак- ето някои уточнения за двете болести- алергия и нетърпимост към млечни продукти.

Алергията към млечните продукти е реакция на имунната система срещу млечните протеини в кравето мляко. Тази алергия засяга от 2 до 5% от бебетата и изчезва, в по-голяма част от случаите, преди децата да навършат три годинки.

Млечната алергия има различни симптоми- хрема, задух, повръщане, чревно разстройство, което може да доведе до загуба на теглото, обриви. След като алергията се установи от лекар, трябва да се прекрати всякакво приемане на млечни продукти. За да се предотврати появата на алергията е добре бебето да се храни с майчино мляко възможно най-дълго време и след шестия месец да започне захранване с твърда храна.

Непоносимостта към млечни прдукти ( или непоносимост към лактоза) съответства на проблем с усвояването на млечната захар-лактоза. Тя предизвиква храносмилателни проблеми ( разстройство или подуване на стомаха). Хората, които не понасят млечната захар, трябва да изключат млякото и млечните продукти от менюто си. Все пак могат да се приемат масло, сметана, кисело мляко, които са с ниско съдържание на лактоза или със заместители, но все пак консултацията със специалист е задължителна.

Ако не страдате от някое от тези заболявания, горещо се препоръчва ежедневната консумация на млечни продукти.

КоментариКоментари