IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О2 диета

5 юли 2012 05 15

Антиоксиданти - ключът за отслабване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забравете за диетите, които ви карат да гладувате. Вместо това се заредете с храни, богати на антиоксиданти. Автор на антиоксидантната диета О2 е Кери Гласман. Тя обещава, че след диетата ще бъдете по-слаби, по-красиви и ще се научите да обичате здравословните храни.

Когато спазвате диетата О2 не е необходимо да броите калориите, които поглъщате с всяко хранене. Тук имаме точкова система, която отчита броя на приетите кислородни радикали.

Антиоксидантите са вещества, които подсилват имунната система, потискайки болестотворните молекули, наречени свободни радикали. Проучвания показват, че антиоксидантите играят роля в предотвратяването на някои видове рак и сърдечни заболявания. О2 диетата включва рецепти, съвети и примерни хранителни планове.

Какво може да ядете?

 Хранителният план на О2 диетата включва: много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, риба, боб, билки и подправки. Виното и шоколадът са разрешени само във финалната фаза на диетата.

Въпреки че акцентът е върху поглъщането на 30 000 точки кислородни радикали дневно, не трябва да забравяте и калориите. Може да се храните с всички зеленчуци, но трябва да обърнете внимание на някои плодове, нишестето и мазнините, за да може наистина да отслабнете.

Спазващите диетата е най-добре да избягват и печените и пържените храни, богати на мазнини и преработени меса, безалкохолните напитки и сладкишите.

Как работи?

  О2 диетата представлява 32-дневен план, който започва с 1 200 калории и четири дни прочистване, което осигурява средно 50 000 точки кислородни радикали дневено. Ако си притеснявате от космическия брой точки, не се притеснявайте – в една чаша боровинки има 9 7000 точки.

Според създателката на диетата Кери Гласман е много важен стартовият момент и мотивацията. Диетата не включва голямо разнообразие от храни, ядат се само такива, богати на антиоксиданти в продължение на четири дни. Като прибавим и липсата на захар, няма как да не започнете да губите от теглото си.

Следва двуседмичен етап с най-малко 30 000 точки кислородни радикали и 1 400 – 1 500 калории на ден. Можете да удължите периода, ако искате да отслабвате допълнително.

Последните две седмици не се различават много от предния етап, с тази разлика, че може да си позволявате плодове всеки ден и един път в седмицата чаша вино или малко парче шоколад.

Ето и примерни хранителни планове:

- Четиридневно прочистване (консумират се едни и същи храни всичките дни)

Закуска: едно яйце + три белтъка с босилек, зелен чай, вода с лимон

Междинно хранене: зелена ябълка с канела

Обяд: спанак с оцет, около 120 грама риба с подправки, 4 ореха, вода с лимон

Следобедна закуска: задушен артишок, зелен чай

Вечеря: вегетарианска салата с 1 с.л. зехтин, аспержи на пара, боровинки, вода с лимон

- Втора фаза

Закуска: една праскова, около 150 грама обезмаслено кисело мляко, 8 ореха и канела

Междинно хранене: целина, бадемово масло и канела

Обяд: салата Следобедна закуска: около 150 грама обезмаслено кисело мляко, 60 милилитра сок от нар, половин чаша боровинки

Вечеря: сьомга с балсамова глазура от малини

- Трета фаза

Същата, както втора фаза, но може да включите към менюто си нишесте или плодове за деня. Чаша вино или парче шоколад – веднъж седмично.

Благодарение на О2 диета може да отслабнете между 4 и 8 килограма през първите четири дни (половината е загуба на вода от теглото ви). След това всяка седмица от диетата вие ще губите между 2 и 4 килограма.

Според създателката на диетата в последната фаза вие почти няма да чувствате, че спазвате диета, тъй като може да си позволите да пиете чаша вино, ако сте на ресторант, например. Най-доброто, което може да направите обаче е да се стараете да следвате режима на хранене не само тези 32 дни, за да имате слаба и красива фигура цял живот.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари