IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет полезни храни за слаба фигура през лятото

24 юли 2012 13 20

Какво е добре да хапваме през горещите летни дни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За да имаме по-слаба фигура и да се чувстваме по-красиви през лятото, не е нужно да гладуваме. Достатъчно е да наблегнем на някои храни, които ще ни помогнат да свалим някои и друг излишен килограм. Ето кои са и десетте храни, които с които трябва да се храните през лятото:

1. Череши

Приемът на череши е като витаминозна бомба за организма ви – в тях се съдържат витамин А, С и Е, както и фитохимикали. Последните блокират образуването на рак на гърдата, рак на белия и черния дроб, на стомаха и на кожата. Добавяме и лечебните свойства на фибрите, съдържащи се в червените плодчета и вече сме сигурни, че ви убедихме точно черешите да са първото нещо, което ще си купите при следващото пазаруване.

2. Пъпеш

Пъпешът е богат на витамин С, калий и бета-каротин. Ако редовно си хапвате от вкусния плод, той ще ви помогне в борбата с високото кръвно налягане и ще понижи холестерола. А и пъпешът е много добър вариант за закуска заедно с няколко лъжички мед.

3. Цвекло

Цвеклото е сред отличниците-помощници за тънка талия. Още повече лятото е сезонът, в който лесно може да добавяте цвеклото към храната си, най-вече в салатите. Също така цвеклото е богат източник на фолиева киселина. Бонус идея – задушете нарязано цвекло заедно с чесън и зехтин и ще получите вкусна и полезна гарнитура.

4. Босилек

Кой би отказал салата от домати, моцарела и пресен босилек? Освен, че придава неповторим вкус на всяко ядене, босилекът помага за предотвратяването на ракови изменения в клетките. Също така босилекът е много полезен за правилното функциониране на храносмилателната система.

5. Авокадо

Не се подлъгвайте по факта, че в авокадото има много мазнини. Всъщност мононенаситени мазнини подобряват нивата на триглицеридите и намаляват холестерола. Ето и предложение за вкусна рецепта за гуакамоле: смлян червен лук, нарязан магданоз, лимонов сок и пюре от авокадо.

6. Бамя

Бамята съдържа съставката глутатион, който атакува рака. Също така зеленчукът е богат на витамин С, магнезий и фибри. Консумирайте бамята сурова или задушена, за да запазите полезните ѝ свойства.

7. Лук

Лукът помага за намаляване на високото кръвно налягане, при възпаления, както и за понижаване риска от рак. Добавете и факта, че лукът има ниско съдържание на калории и цената му никак не е висока. Какво още ви спира да го включите в лятната си хранителна програма?

8. Магданоз

Магданозът може да помогне за облекчаване инфекции на пикочните пътища, както и има положителен ефект по време на предменстуалния синдром. Магданозът съдържа високи нива витамин С и фолиева киселина. Помага и за освежаване на дъха, особено, ако преди това сте се спрели на точка номер 7.

9. Ананас

Този прекрасен тропически плод е известен с това, че подобрява храносмилането – някои компании дори продават ананасови ензими. Плодът помага за заздравяване на костите (съдържа много манган), в борбата с настинките (заради витамин С), намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

10. Домати

Доматите са чудесна съставка за салати по всяко време на година, но особено сега лятото. Те са богати на витамин С, витамин А, калий и желязо, така че определено не трябва да ги пропускате. Също така доматите намаляват риска от рак и предотвратяват катаракта.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари