IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета Зоната

30 януари 2006 09 08

Балансирано хранене по схемата 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини е в основата на успеха на хранителния режим

Диета Зоната

За пръв път е публикувана през 1995 г., Зоната е една от първите диети, която оспорва препоръките за хранене с малко мазнини.

„Изобретател“ на този хранителен режим е доктор Бари Сиърс, който е един от най-изтъкнатите световни имена в биохимията. Той изработва Зоната, като начин за борба с все по-увеличаващите се сърдечно-съдови  заболявания в съвременното ни общество. Скоро след прилагането на този здравословен хранителен план, станало ясно че той оказва и ефект върху свалянето и регулирането на телесното тегло.

До момента доктор Сиърс е издал 10 книги за диетата, които са продадени в над 3 милиона копия. Някои от книгите са издадени и в България.

Основен принцип

Балансирано хранене с 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини.

Тази комбинация се прилага при всяко хранене, тоест не може сутрин да хапнете само храна с въглехидрати, а на обед протеини и мазнини. Това съотношение намалява и регулира непрекъснато вашето тегло.

Всъщност американският диетолог съветва да се яде по малко, но по-често. Това е трудно за изпълнение, но върши работа. Най-добрият вариант са три основни хранения – сутрин, обед и вечер и две закуски. Изключително важен е режимът по часове.

Закуска до 1 час от събуждане, обяд - до пет пет часа след закуската, следобедна закуска след 5 часа, вечеря след 2 до 3 часа и след час късна закуска, но тя не бива да е един до два часа преди лягане.

Най-подходящи храни, като източник на протеини се препоръчват пилешко без кожа, пуйка, риба, крехко месо без тлъстини, нискомаслено мляко, сварени яйца, соево сирене и соеви заместители и субстанции.

За приема на въглехидрати може да консумирате всякакви зеленчуци с изключение на царевица и моркови и всякакви плодове с изключение на банани и стафиди. Позволени са малки количества (не повече от 100 грама) хляб, макаронени изделия, ориз.

Подходящите източници на мазнини са зехтин, бадеми, авокадо и рибено масло.

Препоръчва се също така отказване на продукти, съдържащи кофеин и други възбуждащи вещества (чай, кафе, кока-кола и т.н.) и изкуствени подсладители, както и захар (по подходяща е кафявата захар).



КоментариКоментари

Mirabel ( преди 12 години )
В блога за Зоната има още много полезна информация, таблица на блоковете, калкулатор за дневните блокове протеин, рецепти, статии, интервюта, форум..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар