IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да консумирате 100 калории по-малко на ден

27 януари 2013 11 00

10 безболезнени начина

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Искате да се вталите, но нямате нерви, воля и желание да спазвате строги диети или определени хранителни режими. Тогава най-лесният начин да отслабнете е като продължите да се храните както сте го правили досега, но включите някои малки, почти незабележими промени в менюто си. А ето и нашите предложения:  

1. Започнете деня си с фреш, вместо с филийка

Прясно изцеденият плодов сок съдържа малко количество калории, а в същото време е засищащ. Изцедете си до 200 грама плодов сок (от който вид обичате). Той няма да съдържа повече от 100 калории. Чрез него вие ще получите повече фибри, които ще ви накарат да се чувствате сити.

2. Заменете обикновеното мляко с обезмаслено

Спрете да купувате пълномаслено мляко и превключете към обезмаслено, което на вкус е почти същото, но разликата в двете за една чаша е цели 50 калории. Тоест, ако пиете по две чаши прясно мляко на ден, ще спестите около 100 калории.

3. Откажете майонезата

Всички обичат сандвич с майонеза или с горчица, но ако трябва да избирате между двете – заложете на горчицата. Разликата между една супена лъжица горчица и една – майонеза е цели 90-калории!

4. Измислете си по-здравословен сандвич

Ако обичате да хапвате сандвичи на обяд просто си ги конструирайте така, че да са с по-малко калории. Заменете белия хляб с пълнозърнест, а свинската шунка - с пуешка. Тази стъпка ще ви спести между 100 и 200 калории.

5. Откажете кафето с „екстри"

Ако обичате да пиете кафе и не можете без него, то поне не му слагайте захар и сметана, особено в следобедните часове. Една супена лъжица захар съдържа около 60 калории, а една супена лъжица течна или суха сметана съдържа още около 40 калории.

6. Махнете маслото от менюто си

Ако обичате задушени зеленчуци или месо за вечеря, то поне ги сотирайте в зеленчуков бульон с по-ниско съдържание на натрий и малко зехтин, отколкото да ги задушавате в масло или олио. Така със сигурност ще си спестите повече от 100 калории. Една супена лъжица масло съдържа около 120 калории.

7. Избягвайте ориза и картофите на вечеря

Печените картофи и оризът имат своето място на масата, но ако се притеснявате за размера на талията си най-добре спрете да консумирате тези въглехидрати. За целия ден не трябва да изяждате повече от една-две порции нишестени въглехидрати, които се съдържат в зеленчуците със скорбяла. Просто заменете ориза и картофите с други зеленчуци – тиквички, броколи, карфиол. Така ще спестите още 100 калории.

8. Бъдете нащрек със салатите

Хората на диета си поръчват в ресторанта обикновено салата и смятат, че са спазили режима си. Проблемът е, че някои салати съдържат доста съставки, които са калорични като бекон, карамелизирани ядки, лук, кашкавал, майонеза, крутони, стафиди и т.н. Попитайте сервитьора за точното съдържание на салата преди да я поръчате.

9. Заменете алкохола с чай

Трудно е да вдигаш наздравица с чай, но това е по-разумното питие за хората, които искат да отслабнат. Първо, не забравяйте, че всяко алкохолно питие съдържа минимум 100 празни калории. Вместо да поръчате една чаша вино, която съдържа около 80 калории, поръчайте си зелен чай.

10. Забравете за хляба

Трудно е да се устои на кошницата с ароматен, току що изпечен хляб, който се появява като с магическа пръчка на масите в много ресторанти. И все пак не се поддавайте на изкушението. Една малка питка хляб съдържа около 100 калории, без дори да ѝ добавяте масло. По-добре изяжте половин филийка препечен пълнозърнест хляб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

JustEnglish.me ( преди 11 години )
Много посредствени съвети, част от които и откровено неверни. Казвам го в качеството си на сертифициран диетолог. Една чаена лъжица рафинирана захар има 16, не 60 ккалории, 1 ч.л. Coffee Mate е 10 калории, не 40. Моля, проверявайте информацията, преди да я публикувате.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар