IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословното отслабване е с нови прибори

29 април 2013 12 00

Хората ядат повече, отколкото всъщност имат нужда заради обема пред себе си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Затлъстяването се превръща в световен проблем, който за съжаление не засяга единствено възрастните. Свидетели сме на все по-чести случаи на детско затлъстяване. Освен психически дискомфорт, излишните килограми могат да причинят и редица здравословни проблеми на едно дете.

Грижата срещу детското затлъстяване е съсредоточена главно върху подобряване съдържанието на храната, която детето консумира. Целта е да се увеличи приемът на здравословни храни като плодове и зеленчуци и да се намали вредната храна, богата на калории. Поддържането на последователна дисциплина на хранене може да бъде трудно, но не и невъзможно.

В книгата „Храна и пристрастяване“ (Food and Addiction) нейните автори доктор Томас Робинсън и Дона Матисън описват няколко прости интервенции за намаляване преяждането при децата. Основната идея е, че промените в околната среда автоматично ще доведат до по-ограничено хранене, без да се налага непрекъснат надзор от страна на родителите.


Първата промяна е в обема храна. Хората без значение от възрастта си се хранят повече, когато има достъпно по-голямо количество храна. Обикновено човек разбира, че е консумирал повече от нужното, едва когато усети, че е преял. Това обаче, не го кара да бъде по-умерен на следващото хранене. Простата истина – ако имате по-малко, ще се храните по-малко. Въпросът е колко малко всъщност е достатъчно, за да не се чувствате лишени?

Първо заменете късите широки чаши с тънки и високи такива. Резултатите от проучване сочат, че тийнейджърите приемат средно със 74% повече калории, когато пият от къси широки чаши. Дори барманите се заблуждават и понякога наливат с 20% повече от напитката, когато използват къси чаши. Ето ви една малка, но ефективна промяна, за която не се изисква никакво усилие.

Втората промяна в интериора работи на същия принцип, като този път обектът са чиниите, купите и лъжиците. Обикновено хората подценяват размера на храната, когато имат празно пространство пред себе си. Доказано е, че се слага повече храна в съдовете, когато те са по-големи.

В едно изследване участвали пет семейства, които в продължение на шест седмици заменили обичайните си прибори и съдове с по-малки такива. Вместо супени лъжици, например, те използвали чаени. В края на проучването било установено, че всички участници, родители и деца, намалили порциите си с от 20 до 30%. Нито едно от семействата не съобщавало за чувство на глад след хранене.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари