IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо здравословната диета ви изморява

30 август 2013 13 00

Може би консумирате неправилните зеленчуци или пък не ядете по много дълго време

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кой човек би отказал допълнителен прилив на енергия поне по няколко пъти на ден? Някои от факторите, влияещи върху нивата на енергичност и даващи допълнително тласък, са: добрият сън, редовните физически упражнения и ефективното управление на стреса. Хранителният режим или диетата, която спазва човек, също имат голямо значение. Тялото има нужда от енергия и хранителни вещества, които обикновено си набавя от храната, която човек консумира. Затова понякога липсата на енергия може да се обясни с неправилна храна или грешни навици, свързани с храненето. Вижте кои са възможните причини за вашата умора:

1. Дълго време не се храните.

Решението: Ранна закуска и чести малки хранения.

Всеки път, когато минат повече от два часа без да сте консумирали храна, кръвната ви захар започва да пада – съответно и енергията. Ето защо организмът трябва да разполага непрекъснато с глюкоза. От нея се нуждаят мозъкът и мускулите. Когато в организма има липса на глюкоза, той забавя реакциите и сктивностите и човек започва да се чувства уморен, гладен, раздразнителен и нефокусиран.


2. Вашата закуска включва прекалено много бял хляб.

Решението: Консумирайте разтворими фибри.

Врагът на енергията е закуската, наситена с много захар – палачинки, бял препечен хляб, кроасани и т.н. Вместо тези вредни храни, започнете деня си с разтворими фибри (овесена каша, ечемик, ядки), които се разтварят в чревния тракт и създават филтър, който забавя усвояването на захарта и мазнините. Изследвания показват, че правилният избор на закуска предпазва от скокове и спадове на кръвната захар по-късно през деня.

3. Консумирате неправилните зеленчуци.

Решението: Яжте повече броколи и зеле.

Няма вреден зеленчук, но за повече енергия трябва да наблегнете на определени видове - броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол. Тези зеленчуци съдържат съединения, активиращи протеините. Те от своя страна генерират митохондрии, които подобряват работата на мускулите и повишават енергията.

Снимка: Dreamstime

4. Избягвате червено месо.

Решението: Яжте храни, богати на желязо.

Ядете ли предимно вегетарианска храна? Обичате ли да пиете кафе или чай? Ако отговорите с „да“ на един от двата въпроса, значи може би се нуждаете от повече желязо – ключът за сила и издръжливост. Около 12% от жените на възраст между 20 и 29 години имат дефицит на желязо. Дамите се нуждае от 18 милиграма дневно. Говеждото месо е най-добрият източник на желязо.

Съществуват и растителни източници на желязо като боб (5 милиграма в една чаша), спанак (3 милиграма в половин чаша). За да помогнете на своя организъм да преработи по-добре желязото, яжте повече храни, богати на витамин С. Избягвайте да пиете кафе и чай след хранене.

5. Консумирате твърде малко въглехидрати.

Решението: Яжте пълнозърнести тестени изделия и картофи.

Тялото на човек има нужда от въглехидрати. Те помагат на тялото да изгаря мазнините без да да засяга мускулния слой. Идеалната диета включва от 50 до 55% сложни въглехидрати, 20 до 25% протеини и 25% мазнини. Сложните въглехидрати са чудесен източник на енергия.

Снимка: Dreamstime

Закуската е много важна, ако не искате да се чувствате уморени през деня. Вижте какви други предимства, освен повече енергия, получавате с ранното хранене:

- Хората, които закусват, имат по-ниско тегло от тези, които пропускат първото хранене за деня.

- Хората, които закусват са по-здрави от останалите. Те имат по-ниски нива на кръвната захар и огладняват по-малко през останалата част от деня.

- Хората, които закусват се чувстват по-енергични.

- Хората, които закусват, имат по-добра памет. Високо енергийната закуска подобрява краткосрочната памет. Високо калоричната закуска обаче пречи на концентрацията.

- Хората, които закусват, консумират повече хранителни вещества.

- Хората, които закусват, имат извинения да ядат повече здравословна храна.

 

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари