IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средиземноморската диета пази от деменция

5 септември 2013 10 45

Яжте като гърците, за да работи мозъкът ви дълго и безотказно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато чуем понятието диета, обикновено го свързваме с намаляването на теглото. Но ограниченията в храненето могат да помагат и при конкретни заболявания или да служат като превенция срещу тях.

Например, според ново изследване средиземноморската диета е много полезна за мозъка и паметта и предпазва от деменция.

Миналия месец учени от медицинския университет в Ексетър установиха дори, че приемът на повече плодове, зеленчуци и риба може да промени генетичния риск от инсулт!

Екип от специалисти в Пенсилвания задълбава още повече в ползите от средиземноморската кухня. Той анализира 12 изследвания и прави 11 наблюдения. Девет от изследванията изясняват, че привържениците на средиземноморския хранителен режим имат по-добра когнитивна функция и рискът да се разболеят от Алцхаймер е значително по-нисък, пише Daily Mail

„Средиземноморската храна е вкусна и питателна и нашият систематичен преглед показва, че тя пази мозъка от стареене и намалява риска от деменция", споделя Илиана Лурида, водещият изследовател на проучването.

Дамата поясни, че са нужни още изследвания, за да има по-сериозна обосновка за въздействието на тази кухня върху мозъчната активност и стареене.

Ето и кои са основните принципи при Средиземноморската диета:

Хапвайте основно бавни захари, които ще си набавите с филия пълнозърнест хляб на закуска, със спагети, боб, леща на обяд или вечеря. Тези храни зареждат с енергия мускулите и мозъка и не ни позволяват да се чувстваме уморени.

- За обяд и вечеря консумирайте основно пресни зеленчуци. Подправяйте много леко салатите – лъжичка зехтин и малко оцет или лимонов сок. Спокойно добавяйте чесън, лук и всякакви други подправки.

- Яжте риба поне 4 пъти седмично, като я приготвяйте на скара, на пара или във фолио. Подправяйте я с лимон.

- От 2 до 5 пъти седмично консумирайте не тлъсто месо - пилешко, пуешко, заешко, като ограничавате количеството до 100 г на хранене.

- Може веднъж седмично да си позволите свинско, телешко, агнешко.

- Седмичният прием на яйца не трябва да надхвърля 4. Те са пълноценен източник на протеини.

- На всяко хранене в менюто ви трябва да присъства по 1 млечен продукт. Дневната доза, внасяща в организма необходимото му количество калций, е 500 г кисело мляко и 150 г сирене, за предпочитане обезмаслени.

- Консумирайте най-малко 3 плода на ден – като закуска, за десерт или когато прегладнеете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари