IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата на Орниш

2 октомври 2013 06 40

Комбинация от начин на хранене, физически упражнения, регулиране на стреса и емоционална подкрепа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Един от големите проблеми при спазването на диета е, че консумацията на храна трябва да бъде ограничена. Лишаването почти никога не води до желаните резултати, тъй като човек не успява да поддържа стриктния режим или пък, защото възвръща загубените килограми скоро след като започне да се храни нормално.

Характерно за диетата на доктор Дийн Орниш е, че храните, които се консумират са с ниско съдържание на мазнини и човек може да се храни повече, без да има угризения на съвестта. Диетата на Орниш е пригодена не само за отслабване, но и за превенция на диабет, проблеми с простата, рак на гърдата и сърдечносъдови заболявания.

Поддръжниците на този хранителен план твърдят, че има научни доказателства, според които хората, спазващи диетата на Орниш се „чувстват по-добре, живеят по-дълго, отслабват и имат редица ползи за здравето“. Теорията гласи, че колкото повече човек променя начина си на хранене, ще се радва на толкова по-големи ползи за здравето.

Диетата на Орниш е не просто начин за отслабване. Нейните истински плюсове са, че може да подобри здравето на човек и да повлияе благоприятно на определени болести. По отношение на храненето, създателят на диетата категоризира храната в пет групи, като първата е най-здравословна, а петата изобщо не се препоръчва.

Този хранителен режим обаче не включва само хранене според определена група, а и физически упражнения и управление на стреса. Физическите упражнения могат да бъдат аеробни дейности, силова тренировка, както и упражнения за гъвкавост. Човек може да се справи със стреса чрез дълбоко дишане или йога.

Всеки трябва да намери най-подходящата комбинация за себе си и да намира време да я прилага. Не на последно място Дийн Орниш твърди, че хората трябва да прекарват повече време с тези, които обичат и уважават. По този начин човек се зарежда емоционално и чувства подкрепа, което допълнително повлиява добре на здравето.

Отслабването е гарантирано, ако хората се хранят с продукти от първите три най-здравословни групи, както и ако се упражняват редовно.

Характеристики на диетата на Орниш:

Мазнини. Техният прием е ограничен и е много под препоръчителните дневни норми от 20 до 35% от калориите.

Протеин. Между 10 и 35% от дневния прием на калории може да идва от протеини.

Въглехидрати. Между 45 и 65% от дневния прием на калории идва от въглехидратите. При проблеми със сърцето процентите могат да бъдат леко завишени.

Сол. Голяма част от хората са свикнали да ядат много сол. Препоръчителният дневен максимум е 2,3 грама. При болните от диабет, хората над 51 години, тези с хронично бъбречно заболяване или с високо кръвно налягане границата пада на 1,5 грама сол на ден.

Фибри. Препоръчителното дневно количество е между 22 и 34 грама за възрастни. Чрез него се насърчава доброто храносмилане.

Калий. На ден човек трябва да консумира 4,7 грама калий, което обаче не е толкова лесно постижимо. Добри източници на полезното вещество са бананите, от които трябва да ядете по 11 на ден, за да достигнете препоръчителната дневна доза калий. Бананите не са първи приятели на диетата, така че калият може да си го набавяте и по друг начин, като все пак включвате някаква консумация на жълтия плод.

Калций. Калцият е важен не само за изграждане и поддръжка на костите, но и за правилното функциониране на мускулите и кръвоносните съдове. Препоръчително е човек да приема между 1 и 1,3 грама калций на ден.

Витамин B-12. Този витамин е от решаващо значение за правилното функциониране на клетъчния метаболизъм. Нужното количество на ден е 2,4 микрограма витамин B-12.

Витамин D. Възрастните, които не получават достатъчно слънчева светлина, трябва да приемат витамин D чрез храна или хранителни добавки. Дневната доза от витамина трябва да бъде 15 микрограма.

Алкохол. Консумацията в умерени количества е позволена.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари