IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да имате предвид, преди да станете веган

4 октомври 2013 14 40

Винаги ще сте странна птица в очите на околните

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте вегетарианец, който яде млечни продукти, но обмисля варианта да спре консумацията на животински храни изцяло, ставайки веган, то трябва да имате предвид няколко факта.

Преди категорично да отрежете от менюто си яйцата, млякото, маслото, сиренето и кашкавала, трябва да се запознаете с това, което ви очаква в бъдеще, за да не се изненадате неприятно.

Ето и 8 неща, с които е добре да бъдете наясно още от сега:

1. Шегите към вас никога няма да спрат.

Станете веган и скоро ще разберете какво означава липса на уважение, подобно на Къци Вапцаров в миналото издание на родния „VIP Brother". Ако сте мъж и не ядете животински продукти, другите месоядни мъже няма да ви го простят никога и все ще намират повод да ви засегнат по темата. На семейните сбирки (особено ако роднините ви не са вегетарианци) също все ще се намира по някой, който уж на шега да ви предложи кюфте или да ви попита докога ще го карате на целулоза.

Свиквайте с вицовете и по-добре се смейте на тях, отколкото да се впускате да обяснявате на другите, колко добър избор за вас е начинът ви на хранене.

2. Ще откажете сиренето по-лесно, отколкото очаквате.

Повечето вегетарианци не стават вегани, защото смятат, че не могат да живеят без сирене. Оказва се, че им отнема много малко време, за да открият, че когато заменят сиренето с ядки или бисквити, то няма да им липсва изобщо.

3 . Да си веган не означава, че ще имаш по-малко разходи за храна.

Ако смятате, че е добре да станете веган от икономическа гледна точка, то забравете тази идея. Храната за вегани често е по-скъпа от месото.

Само се замислете колко пари струват суровите ядки и качествените пълнозърнести храни. По принцип веганите стават хиперселективни по отношение на това, което консумират и са доста скептично настроени към почти всичко за ядене, което купуват. Те все искат то да е „органично“ или „био“, което още повече повишава разходите им за храна.

В общи линии т. нар. здравословни храни често са скъпо удоволствие.

4. Интересът ви към готвенето ще се засили.

Човек, който не е веган, дори не може да си представи какво би съдържало едно ястие без месо и животински продукти. Оказва се, че повечето вегани умеят да готвят и то доста добре и всъщност изобщо не са изгубили страстта си към вкусните гозби.

Освен това вегетарианските специалитети, които изглеждат прости и практични (една салата например), отнемат повече време за приготвяне.

5. Вие ще имате повече последователи, отколкото си представяте.

Обикновено веганите влияят на своите приятели и семейство и то без да искат съзнателно да ги променят. Близките ви постепенно ще започнат да се съобразяват с вашия начин на хранене и ще започнат да консумират/купуват все по-малко и по-рядко месо и млечни продукти. Вашето влияние ще е „тихо и постепенно“, но ще го усетите след време.

6. Без значение колко много ще се опитвате да минете незабелязано, няма да успеете.

Хората винаги имат силно изразено мнение за веганите, като често то е негативно. Непрекъснато ще се сблъсквате с индивиди, които ще ви съветват да се откажете или ще искат да ви обяснят за вредите от този начин на живот и изобщо ще правят „от мухата слон“, независимо дали вие го искате или не. Някои хора ще ви подозират, че не сте искрен и че хапвате сирене/месо, когато сте си сами у дома. Други ще ви поканят на вечеря, но нарочно няма да се съобразят с това, че сте веган и на трапезата ще има само гозби, които не можете да ядете.

7. Често ще се чувствате самотни заради мирогледа си.

Да си различен не е лесно. Същото важи и за това да си веган. Рядко ще срещате свои поддръжници или хора с вашата нагласа, така че се примирете, че може да се чувствате често самотни, а на някои места направо да сте аутсайдери.

8. Винаги ще изглеждате странни в очите на другите.

Ако обичате да сте уникални и да ставате център на внимание – това че сте веган няма да ви пречи, но като цяло хората винаги ще ви намират за странен. Това не трябва да ви отказва, ако смятате че е вашият път!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари