IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо храната е ваш приятел, а не враг

7 ноември 2013 09 30

Съществуват различни видове любов – към семейството, работата, животните, включително и към храната

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В последните няколко години се говори толкова усилено за диети и различни начини за отслабване, че представата на хората за храненето и храната като цяло съвсем се промени. В един момент, напълно неусетно, човекът започна да гледа на храната като на свой враг. Истината обаче е съвсем различна – съществуването на хората без храна е напълно невъзможно.

Освен този прост, но много жизненоважен факт, човек трябва да се научи да обича храната и заради много други причини. Всъщност любовта към храната наистина е възможна – тя е поредната форма на любов, както тази към семейството, работата, животните и т. н. Дори Джордж Бърнард Шоу е казал, че „няма по-искрена любов от тази към храната“. Ето какво прави храната толкова специална:

1. Храната постоянно ви радва. Кой може да каже същото за своята половинка или дори роднини? Човек огладнява по няколко пъти на ден и храната винаги може да задоволи тази негова нужда. Храната не може да ви ядоса, а напротив – тя ви носи само наслада.

2. Храната обединява хората. Само си помислете, че на най-светлите християнски празници има точно определена вечеря. Това не е случайно. Храната служи като средство за сближаване и обединяване на хората. Много вероятно е човек да завърже приятелство по време на вечеря с други хора.

3. Храната се предлага в много разновидности. Хубавото на храната е, че никога не може да ви омръзне. Има толкова много различни рецепти и ястия, че е някак невъзможно храната да ви доскучае. Хубавото при нея е, че винаги имате избор и можете да смените нещо, което ви е омръзнало с ново.

4. Храната развива вашето творчество. Няма нужда да съчинявате поеми за любимото си ястие, достатъчно е да прочетете няколко нови рецепти и да се опитате да ги приложите на практика. Готвенето е творчески акт, чиито резултати могат да бъдат много удовлетворяващи. Само си представете доволните физиономии на вашите гости, които са дошли да опитат вашата кулинарна изненада.

5. Храната е средство да покажете любовта си към другите. Човек може да използва храната, за да покаже своите чувства към някой друг. Неслучайно се казва, че любовта на мъжа минава през стомаха. Вие може да покажете обичта си към любимия човек, като му приготвите специална закуска на рождения ден или в деня на вашата годишнина.

6. Храната създава проблеми, но не в нея е вината. Истината е следната – ако изпитвате болки в корема, значи сте хапнали повече, отколкото е трябвало. Ако надебелявате, вашият проблем е, че не може да се въздържате от шоколадовия мус например. Храната сама по себе си не представлява проблем. Грешната преценка на хората прави така, че на храната да се гледа като на враг.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари