IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечните храни и диетата

3 ноември 2013 15 00

Трябва ли да ги спрем напълно, за да отслабнем?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За много хора отслабването и млечните продукти не вървят ръка за ръка. По различни препоръки и съвети те изключват млечните храни от менюто си, когато са на диета, а всъщност това не е съвсем необходимо.

Експертът по хранене Кара Ландау има друго мнение по въпроса. Ето и какво издава дамата за връзката между отслабването и приема на млечни продукти.

Непоносимостта към лактозата не означава, че трябва да махнете всички млечни продукти от хранителния си режим.

Вярно е, че лактозата се намира в по-голямата част от тези продукти, но в някои тя е в минимални количества и не дразни стомаха, нито пречи на процесите на храносмилане. Много от сирената имат почти незначително количество лактоза. Освен това киселото мляко разгражда част от нея, с помощта на живи бактерии, които в действителност подобряват храносмилането.

Надебелява ли се от кравето мляко?

Много хора посягат към оризовото мляко, мислейки, че то е по-здравословно от кравето. Това със сигурност не е вярно според Кара. Оризовото мляко има ниско количество на протеини и не съдържа доста от полезните съставки на кравето мляко. Освен това не е продукт, който ще ви помогне да отслабнете.

Вместо него може да се спрете на друга алтернатива на млякото, като например мляко без лактоза – краве, млечни продукти от серията А2, соево мляко или бадемово мляко. Всички тези продукти имат повече полезни вещества от оризовото, като бадемовото е богато на витамин Е.

Какво кисело мляко трябва да изберете

Кара съветва, ако не сте алергични към млечни продукти, но след една купичка мляко усещате дискомфорт в стомаха, да намалите дозата на няколко лъжички. Смесете ги с ядки, вместо да прибягвате до плодови млека. Така ще добавите вкус и ще увеличите витамините, които може да получите от една порция.

Ландау смята, че не е нужно да спирате напълно млечните продукти. Достатъчно е да ги намалите и разнообразите. Така хем ще сте здрави, хем няма да разваляте диетата си и да я ограничавате драстично.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари