IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилните храни в точното време

20 март 2014 12 50

Кога и какво трябва да ядете, за да извлечете максимума от вашата диета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че тялото се нуждае от полезна храна, за да работи добре, да бъде здраво и да изглежда привлекателно. В зависимост от времето през деня и ситуацията, в която се намира човек обаче, неговият организъм се нуждае от конкретни хранителни вещества. По този начин тялото ще може да работи на оптимално ниво.

Храната създава различни хормонални реакции в тялото, които влияят върху настроението, концентрацията, нивото на енергия и т. н. И докато всички вие знаете какви здравословни храни трябва да ядете, важно е да научите също по кое време трябва да ги консумирате. Ето и ръководството, което ще ви помогне да извлечете максимума от вашата диета:

1. Какво да ядете след дълга среща? Ако се чувствате изтощени след продължителна среща на работа, хапнете няколко бадеми. Те ще ви осигурят здравословни мазнини и протеин. Според ново проучване именно протеинът, а не захарта, активира клетките, които държат човек буден и с чиято помощ се изгарят калории. Освен това протеините са тези вещества, които ви гарантират, че няма да забравите това, което е обсъждано на срещата. В бадемите се съдържа аминокиселината тирозин – невротрансмитер, който е от решаващо значение за енергията на мозъка и бдителността.

2. Какво да ядете след безсънна нощ. Не сте успели да спите добре? Прибрали сте се късно? Работи ли сте извънредно? Каквато и да е причината за вашето недоспиване, трябва да вземете мерки. Изследователи установили, че лошият сън води до повишен апетит и преяждане. За да предотвратите щетите от своята безсънна нощ, започнете деня си с постен протеин – ядки или комбинация от кисело мляко, банан и чиа.

3. Какво да ядете след като сте излизали вечерта? Обикновено когато хората излизат, те консумират алкохол. Чувството на следващата сутрин обаче не е много приятно. За да излекувате своя махмурлук, консумирайте доматен сок. Той ще възстанови загубата на вода и електролити в тялото ви, причинени от алкохола. Чувството на дискомфорт може да намалите и с помощта на бодлива круша (опунция). Изследователи от Университета Тулейн установили, че хората, които приемали капсули от бодлива круша, имали 50% по-малко симптоми на махмурлук.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
никога не се бях замисляла за това...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар