IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимавайте с порцията мюсли! Обемът ѝ заблуждава

15 април 2014 09 10

А това означава, че може да поемете повече калории, отколкото си мислите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вероятно сте чели, че мюсли е полезна зърнена закуска, която има по-малко калории от обикновен сандвич. По тази причина тя е предпочитана от хората, които следват здравословен режим на хранене. Само че има една малка подробност, която мнозина изпускат – мюслито има висока енергийна стойност и затова трябва да се консумира в по-малки количества.

Изследване на университета „Пен Стейт“ показва, че доста хора се залъгват за калорийната стойност на закуската и залагат на огромни порции. Мюсли има различни разновидности и не е редно всички видове да се приемат в еднаква порция, пише Daily Mail.

Направен е тест, в който участие взимат 41 пълнолетни. Те са имали шанса да избират между четири различни по големина порции на вариации на мюсли. Оказва се, че хората не четат калорийната стойност на продукта и не са наясно, че понякога по-малкото количество е достатъчно. Всеки път хората си избирали от видовете, но си сипвали еднакво количество от тях. Някои от зърната и корнфлейкса са по-леки и заблуждават, че няма да заситят глада. Те обаче са с по-висока калорийна стойност, се казва в изследването.

Д-р Хелън Гутри обяснява, че малко хора успяват да преценят точната си порция. Тя обяснява, че чаша от един вид мюсли може да има 289 калории, докато същото количество от друг вид да носи енергийна стойност, възлизаща на 114 калории.

„Изследването ни показва, че ако не знаем какви са вариациите на тази закуска, тя може сериозно да повлияе на това какво количество ядем и колко калории приемаме. Видовете мюсли с по-малки зрънца, трябва да се отмерват в по-малки порции. Това се препоръчва и за тип зърнени закуски, които се подуват и бухват, което увеличава обема им в пъти“, казва д-р Рол, специалист по хранене в университета „Пен Стейт“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )