IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да влияете на метаболизма си само чрез мисълта

21 април 2014 12 30

Метаболизмът се ускорява, когато човек консумира храна с много калории

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Все повече хора обръщат внимание на това какво пише на етикетите на хранителните продукти. По този начин те искат да определят дали дадена храна е нездравословна и съдържаща много мазнини. Това превантивно действие е много ефективно, имайки предвид, че съдържанието на етикета може да бъде почти толкова важно, колкото съдържанието на самия продукт.

Учени открили, че метаболизмът на хората се ускорява, когато те смятат, че консумират нещо вредно, мазно и много калорично – без значение колко калории съдържа храната в действителност. От друга страна, метаболизмът се забавя, когато човек мисли, че яде здравословна храна и с ниско калорично съдържание.

До тези резултати изследователите достигнали, след като измерили „хормона на глада“ грелин преди и след като група хора консумирали млечни шейкове. Водещият изследовател и психолог Аля Крам дала на всеки участник един и същ шейк, съдържащ 380 калории. На половината от хората обаче било казано, че напитката съдържа 620 калории, докато на другата половина, че съдържанието на шейка се равнява на 140 калории.

Доктор Крам открила, че при хората, консумиращи „висококалоричната“ напитка, нивата на грелин паднали три пъти по-бързо, отколкото нивата при хората, смятащи, че пият нискокалоричен шейк. Тази констатация е много важна, тъй като хормонът не само кара хората да се чувстват по-гладни, но също така оказва влияние върху способността за обмяна на веществата.

Преди се смяташе, че нивата на грелин се контролират от хранителните вещества, които попадат в стомаха. Известно е, че когато нивата на хормона се повишат, хората огладняват. Метаболизмът пък се засилва, когато грелинът спадне, което означава, че тялото започва да изгаря консумираните калории.

Настоящото изследване обаче доказва ефекта плацебо. Това означава, че метаболизмът се влияе не само от реалния прием на калории, но и от начина, по който човек възприема храната, която консумира. Така че, ако искате да засилите обмяната на веществата, доктор Крам съветва да ядете здравословна храна, представяйки си, че е много калорична, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )