IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя възраст може да предскаже бъдещото ви тегло

13 май 2014 05 10

Наднорменото тегло на 25 години увеличава опасността да имате здравословни проблеми след време

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

25 години не са само четвърт век от вашето рождение. Нито пък са средата между 20-те и „страшните“ 30 години. 25 години са онези времена, които наистина значат нещо. Обикновено за повечето хора това е възраст, която ги кара да се замислят къде се намират и къде искат да бъдат.

Има обаче и друг аспект от живота, който всеки човек трябва да преразгледа, когато стане на 25 години. Става въпрос за теглото. Според ново проучване, ако човек страда от затлъстяване именно в този момент от живота си, то той ще има проблеми с теглото и в бъдеще.

Наскоро изследователи анализирали данни за възрастни с наднормено тегло. Всички участници в проучването били над 35 години, но тяхната история се следяла в продължение на 11-годишен период. Участниците имали проблеми със затлъстяването, още докато били на 25 години.

Резултатите показали, че при жените с наднормено тегло в тази възраст съществува почти двоен риск да страдат от затлъстяване след години. За сравнение, жена, която има килограми в нормата, докато е на 25 години, е изложена само на 5% риск от наднормено тегло в бъдеще.

Все пак има и добри новини. Изследването констатира още, че настоящото тегло на човек е най-добрият индикатор за неговия сърдечносъдов риск. Оказва се, че не е толкова важно колко време сте имали наднормено тегло, колкото в момента да сте се преборили с този проблем.

Това означава, че намаляването на теглото донякъде представлява гаранция за вашето бъдещо здраве, пише Woman's Health.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Хора, моля ви се... Това, че при вас е различно, не означава, че е така за всички. Винаги има изключения, но при изследванията се гледа мнозинството. Т.е. ако при повечето от изследваните респонденти наистина има зависимост м/у теглото на 25 и 40 години, значи това е валидно и за по-голямата част от населенито на страната, в която е правено да кажем или пък дори може да е общовалидно за цялото население на Земята (което малко ме съмнява заради разлики в култура, хранене и т.н.) Така че един човек, индивидуално, не е критерий за валидноста на изследването. : )
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
При мен пък на 25г/160см бях 42кг, сега на 49- към 49 кг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Нищо вярно като изхождам от данните при мен. На 25 години при 1,64m височина бях 52kg - сега на 50г. съм 90kg.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )