IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристрастеността към храната съществува

10 юли 2014 13 44

Дори една картинка на храна може да я активира

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често когато похапваме повече, се извиняваме с това, че сме пристрастени към храната. И макар в повечето случаи да не го вярваме, се оказва, че такава „болест“ реално съществува.

Учените са открили, че жените, които са с тегло над нормалното, инстинктивно посягат към храната заради нейни образи в главата си. Също така тези дами имат по-слаба воля.

Специалистите са открили, че голяма част от пълните жени усещат глад, малко след като са се нахранили, което според тях показва, че вероятно имат пристрастеност към храната.

Клаус Воегел – професор по клинична психология и здраве, обяснява:

„Всички зависимости си приличат по това, че страдащият жадува за конкретно усещане, което се получава от химически невротрансмитери, произведени, когато той се храни, играе хазарт, пуши, прави секс или взима наркотици.“

Направени са тестове 3 часа след хранене или непосредствено след него. В проучването на различни жени са показвани снимки с всякакви видове храни и други предмети. Жените са били накарани да кликат максимално бързо картинките и се оказало, че пълните жени забавяли на конкретни снимки. Част от тях дори си признали, че вече са огладнели, след като разгледали картинките, макар че малко по-рано са яли.

Това показва, че някои хора могат да имат инстинктивно психологическо предразположение към преяждане,“ казва професор Воегел.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
определено е зависимост и болест!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар