IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помислете пак, преди да легнете под ножа

21 юли 2014 14 15

Отслабването с помощта на скалпела води до загуба на кости

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора нямат волята, времето и дори възможността да отслабнат заради здравословни проблеми, което ги кара да легнат под скалпела, за да се вталят. Това обаче едва ли е най-доброто решение.

Бариатричните операции (Името „бариатрична“ идва от гръцката дума „baros”, което означава „тегло, тежест“, а „iatrike” означава „медицина“. Така „бариатрията“ е клон на медицината, занимаващ се с проблемите на дебелите хора) са доста опасни и имат странични ефекти. Освен това те не ви гарантират, че след това няма да върнете килограмите, ако се придържате към стария си начин на живот.

По-обезпокоителни обаче са резултатите от ново изследване, според което след операция може да загубите и част от костите си.

„Дългосрочните последици от загубата на костна тъкан не са съвсем ясни, но със сигурност рискът да си счупите нещо е по-голям“, твърди Илейн Ю., ендокринолог от Massachusetts General Hospital в Бостън.

„Състоянието на костите трябва да се следи, след като пациентът се е подложил на операция за отслабване“, твърди още дамата.

За изследването учените са измерили костите на 50 затлъстели възрастни. Две години след като са били оперирани, мерките показали, че плътността на костите в гръбначния им стълб е със 7,5 % по-ниска, а в бедрата с 10,7 %.

„Загубата на костна тъкан е забележима, въпреки че през втората година пациентите не са губили повече тегло. Причината за тази загуба вероятно не е свързана с процеса на самото отслабване“, обясни Ю.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
определено това не е стъпка, която се прави толкова лесно
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар