IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетичните митове, заради които надебелявате

5 юли 2014 10 41

Каква всъщност е истината?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Както има безброй диети, които „гарантират“ отслабване, така се срещат и много съвети за успешно сваляне на килограми. Някои от тях наистина са правилни и има полза от спазването им, докато друга част са чисто и просто откровени лъжи.

Ако вие сте от хората, които приемат част от митовете като чиста монета, това би могло да обясни защо така и не постигате желаната форма, за която толкова мечтаете. За щастие, може да проверите лесно дали сте от „жертвите“ на митовете за отслабване и каква всъщност е истината зад тези твърдения.

Мит №1: Не трябва да се храните след 20:00 часа

Истината: Няма значение по кое време на деня консумирате храна, по-важна е нейната калорична стойност.

Въпреки общоприетото схващане, храната, която консумирате по-късно вечер, не се превръща автоматично в мазнини. Най-добрият начин да отслабвате, е като следите калорийния си прием през целия ден и не превишавате този, който е най-добър за вас.

Мит №2: Нискокалоричните храни са по-добри

Истината: Нискокалоричните храни могат да съдържат по-малко калории и мазнини, но за сметка на това в тях има повече натрий, захар, химични добавки и изкуствени подсладители.

Едно нискокалорично крема сирене, например, съдържа по-малко мазнини и 15 калории по-малко от обикновеното, но пък има 11 милиграма натрий. Твърде много натрий причинява подуване на корема. Най-добре избягвайте нискокалоричните храни, както и тези, обозначени като „без мазнини“.

Мит №3: Може да ядете неограничено количество здравословни храни

Истината: В здравословните храни също се съдържат калории, захар, натрий и мазнини.

Пълнозърнест хляб и тестени изделия, ядки, авокадо, сушени плодове, овесени ядки – всички тези храни са полезни, но те също съдържат калории. Например, в половин авокадо има 160 калории, а 18 кашута се равняват на 163 калории. Това означава, че не може да се храните безконтролно дори със здравословни храни, ако искате да отслабнете.

Мит №4: Пропускането на хранения ускорява отслабването

Истината: Нередовното хранене може да забави вашия метаболизъм, което прави отслабването по-трудно.

За да поддържате своя метаболизъм, трябва да закусвате сутрин, както и да се храните по малко на няколко часа. Освен това по този начин ще ограничите до минимум опасността да се изкушите и да изядете нещо нездравословно, тъй като сте гладни.

Мит №5: Консумацията на салати ви помага да отслабнете

Истината: Въпреки че зеленчуците са с ниско съдържание на калории, дресингите и допълненията в салатите не са.

Фета сирене като добавка към вашата салата се равнява на 90 калории, орехи = 93 калории, сушени червени боровинки = 46 калории, крутони = 100 калории, варено яйце = 78 калории, авокадо = 114 калории. Бърза сметка показва, че една салата може да съдържа повече от 500-600 калории! Ако ограничите добавките и наблегнете повече на зеленчуците, със сигурност ще подпомогнете своето отслабване.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
определено всичките са митове!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар