IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетично меню и в ресторанта

28 юли 2014 13 00

Какво да ядете в заведенията, за да не нарушите здравословния си режим на хранене

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На диета сте, обаче ви канят на ресторант и няма как да откажете. Не се отчайвайте! Дори в заведенията може да запазите диетичния си режим, стига да знаете точно какво да си поръчате.

Често се заблуждаваме, че с една салата приемаме малко калории, но това не е така. Повечето сосове в ястията са истински калорийни бомби и дори обемът на самото ядене да не е голям, то пак се лепва на дупето ни.

Ето и как да се ориентирате в менюто на заведението, така че да не гладувате, но и да не повишавате теглото си:

Супи: Заложете на бульоните, вместо на крем супите. Те не само са по-здравословни, но и са лишени от съставки като сметана и прахообразни консистенции, с които ви лъжат че ядете пасирани зеленчуци.

Салати: Стойте далеч от салатите със сосове! Един „Цезар“ има много повече калории, отколкото си мислите. Заложете на традиционните салати като шопска, гръцка, мешана, в които основна съставка са самите зеленчуци. Предпочитайте зехтин, а не слънчогледово олио.

Мезета: Думи като „хрупкави“ показват, че ястието е пържено, а това не е добре за фигурата и за нивото на холестерола ви.

Сосове: Тук няма да сгрешите, ако се откажете от всякакви допълнителни сосове. Достатъчно е да овкусите със соя, балсамико или зехтин.

Паста: Повечето хора смятат, че от нея се пълнее, но това не е съвсем така. Италианците просто не преваряват пастата, а я оставят леко жилава. Освен това повечето калории идват от соса и сирената.

Ако ви се хапва паста, просто помолете да я направят с по-малко мазнина и гледайте да е комбинирана с повече зеленчуци, а не сметанови сосове.

Пица: Да, пицата се прави от тесто, но това не означава, че трябва да я отрежете напълно от менюто си. Хапвайте пица със зеленчуци, пресен босилек, риба и доматен сос. Избягвайте многото сирена, кашкавали, бекони и колбаси с неясен произход.

Китайски и японски ястия: Те се смилат много бързо и имат доста зеленчуци в себе си, така че са подходящи за вашия здравословен режим. Разбира се, желателно е да изключите от менюто си пилето в сладко-кисел сос и подобни пържени изделия.

Десерти: Топка ванилов сладолед без топинги може да залъже глада ви за сладко. Плодовата салата също е добър избор, стига да няма сметана и шоколад. Вместо това помолете да сложат лъжичка мед.

Лятото има много плодове, така че може да заместите шоколадовите изкушения и с порция диня.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )