IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за безглутеновата диета

11 август 2014 12 15

Време е да спрете да се заблуждавате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Безглутеновата диета е много популярна в последните години. Нейни привърженици са дори някои известни личности като Гуинет Плтроу, например. Колко от хората обаче осъзнават каква голяма промяна правят, започвайки да следват този начин на хранене? И защо решават да се откажат от глутена – защото е модерно или тъй като смятат, че това е по-здравословният избор?

Учени от Университета във Флорида направили експеримент, в който участвали 97 души. На доброволците били дадени два вида храни (с глутен и без глутен), които те трябвало да оценят по вкусови характеристики, както и да решат кои продукти са по-здравословни.

Всъщност всички храни не съдържали глутен, но участниците смятали, че храните, етикетирани като „безглутенови“, са по-полезни. Резултатите показват, че много хора робуват на общоприети мнения, които дори в някои случаи не са верни. Ето и някои митове за безглутеновата диета:

1. Тя е гаранция за отслабване. Около 30% от проучванията показват, че лекарите предписват безглутенова диета, за да може даден човек да отслабне. Загубата на тегло обаче може да се обясни с простия факт, че при безглутеновия хранителен режим хората драстично ограничават въглехидратите, което неминуемо води до този ефект. Най-голям е ефектът, когато от нездравословно хранене, човек премине към хранене с повече плодове и зеленчуци. Това обаче е едно от основните правила за отслабване така или иначе.


2. По-малко глутен означава по-малко стомашно неразположение. Според 35% от анкетираните премахването на глутена означава по-добре функционираща храносмилателна система. Този ефект обаче се наблюдава, само ако човек има непоносимост към глутен (цьолиакия). Все още няма научни доказателства, които доказват, че безглутеновата диета премахва стомашните неразположения.

3. Тя подобрява хранителния режим. Около една трета от анкетираните вярват, че отказването от глутена означава по-добра цялостна диета. Всъщност, това не е гарантирано, а в някои случаи дори може да бъде точно обратното. Понякога човек, който преминава на безглутенова диета, може да лиши организма си от ключови хранителни вещества. Например, съществува опасност от недостиг на фолиева киселина, която е от съществено значение за правилното развитие на бебето в първите етапи на бременността.

4. Безглутеновите храни са по-здравословни, отколкото останалите. Въпреки че 37% от анкетираните смятат безглутеновите храни автоматично за по-здравословни, това обикновено не е така. Някои от основните неща, които липсват на безглутеновите храни са: текстура, дъвкателност и вкусови качества. Ето защо, за да се компенсират тези липси, в тях се добавят мазнини и захари, които дори могат да бъдат в по-големи количества, отколкото в обикновените храни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
не съм я пробвала, нямам и намерение
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар