IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да приемате въглехидрати

28 август 2014 10 30

И какви са ползите от тях

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато искат да отслабнат или просто да се хранят здравословно, много хора се изкушават да премахнат изцяло въглехидратите от своя хранителен режим. Това не е изненадващо, имайки предвид колко много диети „проповядват“ хранене без въглехидрати в името на по-малко килограми.

По този начин много хора се заблуждават, че няма никакъв проблем, ако наистина решат да спрат въглехидратните храни. Истината обаче е, че тялото ви се нуждае от въглехидрати, за да функционира правилно. Диетоложката Кери Ганс споделя какви са причините пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците да присъстват в менюто ви.

Причините, заради които трябва да приемате храни, съдържащи въглехидрати:

1. Те помагат на мозъка да работи по-добре. Вашият мозък се нуждае от въглехидрати, за да функционира правилно. Това е така, защото той има нужда от глюкоза, а тя идва от въглехидратите. Ако не разполагате с достатъчно въглехидрати, способността ви да мислите и да научавате ще намалее.

2. Те помагат за намаляване на подуването. Добрите въглехидрати като плодовете и зеленчуците съдържат много фибри, които помагат на храносмилателната система. По този начин ще намалите възможността от подуване на корема, тъй като тялото ви естествено ще премахва отпадъците по-бързо.


3. Те ви правят щастливи. Повечето въглехидрати съдържат триптофан, който помага за производството на хормона серотонин в мозъка. Серотонинът от своя страна ви кара да се чувствате по-доволни и щастливи.

4. Те ви дават енергия. Няма как една кола да се движи, ако в нея няма гориво – същото се отнася и за вашия организъм. Въглехидратите са като гориво за тялото ви, защото съдържат глюкоза, която е номер едно източник на енергия.

5. Те съдържат други полезни вещества. Пълнозърнестите храни съдържат много витамини от група В, които помагат на тялото да извлича повече енергия, от храната, която консумирате. За плодовете и зеленчуците се знае, че съдържат много полезни вещества.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Практически невъзможно е да се изключат напълно въглехидратите от храната ни, тъй като няма храна, която да не съдържа такива. Месото и гъбите съдържат гликоген, растенията - скорбяла и фруктоза, млечните продукти - лактоза, галактоза ... Това са само основните източници на въглехидрати, няма как да изядш нещо, което да има реална хранителна стойност, без да има въглехидрати.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Mariposa ( преди 9 години )
На какво основание не си съгласна ? Поне се обоснови .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )