IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за метаболизма

4 ноември 2014 14 19

Заблудите, които ви отдалечават от целта

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Метаболизмът често е обвиняван за невъзможността на човек да се раздели с излишните килограми. Известно е, че обмяната на веществата е начинът, по който тялото ви превръща консумацията на храна в енергия, но не бързайте да вините метаболизма за всичките си неуспехи по отношение на теглото.

Според доктор Карен Ансел има няколко често срещани мита за обмяната на веществата, на които за съжаление много хора вярват. Ето и кои са те:

1. Метаболизмът се забавя след 30-тата година.

Ако наближавате тези години или скоро сте ги навършили, трябва да ви успокоим, че все още няма място за притеснение. Според доктор Ансел обмяната на веществата се забавя по-скоро към 40-тата година, отколкото когато човек навърши 30. Именно след 40 години човек започва да губи мускули, но с подходящите тренировки можете да подобрите функциите на своето тяло.

2. Човек или има добър метаболизъм, или лош.

„Всеки човек си мисли, че има бавен метаболизъм“, казва Ансел. Всъщност най-лесно е да обвинявате метаболизма си за невъзможността да отслабнете – сякаш това е извън вашия контрол. Според специалиста обаче не трябва да сравнявате своята обмяна на вещества с тази на други хора, а трябва да следите консумацията на калории и нивото си на активност.

3. Не може да промените своя метаболизъм.

Подобно на предишния мит, не трябва да се примирявате с идеята, че сте родени с бавен метаболизъм и не можете да направите нищо по този въпрос. Според доктор Ансел е важно човек да се упражнява и да поддържа мускулна маса. С нужните здравословни промени в начина ви на живот може да дадете тласък на своя метаболизъм. Има някои храни, които също засилват метаболизма, но ги приемайте само като помощно средство, а не разчитайте само на тях.

4. Супер слабите хора имат много бърз метаболизъм.

Всеки знае, че хората, които са естествено слаби, могат да се хранят, с каквото пожелаят. Според Ансел обаче тези хора не се хранят през целия ден с много храна, а компенсират по-обилно ядене с по-малко храна по-късно, например. Тези хора умеят да разчитат знаците на тялото си и да се хранят спрямо тях. „Понякога тези хора дори не знаят, че сами определят хранителните си навици или че умеят да слушат тялото си“, смята експертът. Обръщайте по-голямо внимание на сигналите за глад, които вашият организъм ви изпраща и го възнаграждавайте с физическа активност.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари