IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабвайте с бобови култури

23 ноември 2014 08 00

Причините, заради които си струва да опитате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едва ли някой си е представял, че може да отслабне, консумирайки бобови култури. В този начин за борба с килограмите обаче няма нищо странно – бобовите растения са много подходяща храна, тъй като ви карат да се чувствате по-сити, имат високо съдържание на протеини и малко калории. Освен това бобът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Той е чудесен заместител на месото, но без високо съдържание на мазнини и калории.

Разбира се, не бива да разчитате само на консумацията на бобови култури, когато имате желание да отслабвате. Вие трябва да ги съчетаете с тренировки и с прием на разнообразна полезна храна. Ето и кои са причините, заради които не трябва да пренебрегвате бобовите храни:

1. Смилат се по-бавно от организма. По този начин вие сте предпазени от бързо огладняване и желание за допълнително храна в близките часове, след като вече сте се нахранили. Това ще се отрази много добре на вашата фигура, тъй като реално вие ще се предпазвате от необмислени хранения и допълнителни калории.

2. Имат високо съдържание на фибри. Бобовите култури имат високо съдържание на фибри, които понижават холестерола и които помагат за ускоряване на храносмилателния процес. В съчетание със здравословна диета и упражнения, по този начин вие може по-лесно да отслабнете. Така че добавяйте различни бобови растения всеки ден в менюто си, като препоръчителното количество е минимум една чаша.

3. Имат високо съдържание на протеин. Както вече казахме, бобът и неговите производни са чудесен заместител на месото, тъй като са богати на протеин, но за сметка на това съдържат много по-малко мазнини и калории. Така че ако искате да имате по-тънка талия и повече енергия – залагайте на бобовите култури.

4. Имат ниско съдържание на калории. Бобовите растения имат висока хранителна стойност, но без да са натоварени с излишни калории. В една чаша боб, в зависимост от вида, има около 200-250 калории.

5. Добър източник на енергия. Нуждаете ли се от храна, която ще ви даде енергия, но за чиято консумация няма да се обвинявате по-късно? Пастата също може да ви даде енергия, но след това буквално ще „катастрофирате“ и ще съжалявате за избора си.

6. Страхотен заместител на месо. Ако консумирате месо, но не искате да чувствате корема си неприятно подут, може да консумирате постни ястия с боб или киноа, например. Не забравяйте, че бобовите храни имат много по-малко калории и мазнини от месото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

КОЙ ( преди 9 години )
ТУК ПРОЧЕТОХ ДВЕ НЕЩА ПОВТОРЕНИ N-броя пъти
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар