IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се сбогувате с „празничните“ екстра килограми

6 януари 2015 06 40

Съвети, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора стават жертва на така нареченото празнично преяждане около Коледа и Нова година, заради което натрупват някой и друг килограм отгоре.

Разбира се, никоя жена не желае да увеличава размера на талията си, затова е нужно да се вземат спешни мерки, с които човек лесно може да възвърне старата си форма.

Зимата сама по себе си също е неблагоприятна за вас, тъй като може да обърка вашите хормони, както и да влоши състоянието на вашата кожа, тегло и тяло като цяло. Зимният сезон често причинява натрупване на киселина в организма, а когато това се случи, вашите червени кръвни клетки се променят по форма и умират преждевременно.

Според специалистите, за да поддържате здравословен киселинно-алкален баланс във вашия организъм, е от съществено значение да се храните ежедневно с плодове и зеленчуци. Освен това вие трябва да наблягате на алкализиращите храни, както и да намалите приема на захар и продукти с бяло брашно.

За да се разделите с „празничните“ екстра килограми и да се почувствате по-жизнени, опитайте следните съвети:

Консумирайте алкализиращи храни* и напитки, включително и зелена вода (1 чаша филтрирана вода смесена с 5-10 милилитра течен хлорофил). Грижете се за здравето на вашия стомах с храни, които насърчават „приятелските“ бактерии в стомашно-чревния тракт, като например зелени ябълки, листни зеленчуци и чесън.

– Пийте по 2 литра филтрирана вода дневно, включително зелена вода и билкови чайове като корен от глухарче и джинджифил с лимон.

– Яжте „овлажняващи храни“. Лененото семе може да допринесе за стимулиране хидратацията на кожата и за намаляване нейната грапавост. Лененото масло, орехите и рибата са добър източник на омега-3 мастни киселини, така че включвайте по две порции риба седмично в менюто си плюс по една доза ленено масло всеки ден. Най-лесно ленено семе може да включвате към салатите, които консумирате.

Хранете се по-малко. По-малкият прием на храна повишава нивата на мелатонин, който стимулира вещество, което се бори със стареенето. Не е нужно да броите своите калории. Най-лесният начин да намалите приема на калории, е като използвате стандартен размер чиния и напълните едната ѝ половина със салата или варени зеленчуци, а другата – с протеини. Трябва да включите и малка порция пълнозърнести въглехидрати. Избягвайте втора порция и пропускайте десерта – все пак сте имали достатъчно поводи през почивните дни да им се насладите. Ако имате нужда от нещо сладко – изяжте малък банан или няколко парчета манго.

Не пестете от съня. Бурните празнични нощи вече са в миналото, така че е време да влезете в своя обичаен режим и да отделяте достатъчно време на съня. Той е изключително важен, за да може тялото ви да функционира правилно и да възвърнете старата си форма от минус няколко килограма. Освен това между 22:00 и 02:00 часа кожата се възстановява най-много.

Тренирайте в продължение на 15 минути всеки ден. Правете упражнения, които са насочени върху най-проблемните ви зони. Разбира се, ако имате възможност и желание, може да тренирате повече време. 15-те минути всеки ден обаче са задължителни, тъй като подпомагат вашите енергийни нива и ускоряват метаболизма.

Избягвайте нездравословните храни и напитки. В рамките на седем или десет дни, докато спазвате тези съвети, трябва да избягвате нездравословните хранителни продукти. Не консумирайте вредна храна, кафе, алкохол, преработени меса, млечни продукти и изкуствени добавки.

*Алкализиращи храни са: бадемите, артишокът, цвеклото, броколите, зелето, морковите, ябълковият оцет (който първоначално е киселинен, но после се превръща в алкален), тиквичките, краставиците, тъмните листни зеленчуци, грейпфрутът (както ябълковият оцет), зеленият боб, лимоните (те също се превръщат в алкални), лаймът, чушките, спанакът, сладките картофи и прясно изцедените зеленчукови смутита.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари