IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заблуди за отслабването

10 януари 2015 11 20

Спрете да им вярвате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

И така – решили сте, че искате да отслабвате. Първото нещо, което ще направите, е да изберете диетата, която ще ви помогне да постигнете своята цел. Как обаче може да бъдете сигурни, че сте избрали точния хранителен режим за вас?

Съветите на специалистите са, че трябва да бъдете внимателни при избора си на диета. Най-важното е тя да има няколко характеристики: трябва да предоставя нужната енергия на тялото ви, да не е токсична, да предоставя необходимите хранителни вещества на вашите клетки, енергия за вашия мозък и разбира се, да ви удовлетворява.

Преди да се спрете на определена диета обаче, вижте кои са най-разпространените митове за отслабването. Ако сте запознати с тях, много по-лесно ще можете да изпълните своята цел.

Мит номер 1: Ако не отслабвате, значи не се стараете достатъчно много

Всъщност вие може да следвате правилата за отслабване, които сте си избрали и въпреки това да не намалявате килограмите си, колкото ви се иска. Може би най-вероятната причина за това е, че нямате достатъчно силна воля да отслабнете наистина. Ако искате да поддържате волята ви постоянна, трябва да се храните с храни, съдържащи полезни мазнини и да приемате достатъчно калории. По този начин ще си осигурите чувство на ситост, без да се чувствате винаги гладни.

Мит номер 2: Храните с ниско съдържание на мазнини са правилният избор

През последните години храните с ниско съдържание на мазнини или изобщо без никакви мазнини станаха много популярни. Истината е, че подобни продукти са просто добър търговски трик, който обаче няма да ви доведе до нищо добро. Всъщност повечето пъти липсата на мазнини е компенсирана с голямо количество захар и други нездравословни добавки. Тяхната цел е продуктът да има достатъчно добър вкус.

Мит номер 3: Консумацията на мазнини ще ви направи дебели

Спрете да слагате всички мазнини под общ знаменател, заклеймявайки ги, че благодарение на тях имате излишните си килограми. Всъщност истината е, че тялото ви се нуждае от мазнини. Те са градивен елемент на здравите клетки и хормоните, както и регулират температурата, пише fitbie.com. Освен това някои витамини – К, D, E и A имат нужда от мазнини, за да се абсорбират от тялото ви.

Мит номер 4: Намаляването на калориите е най-добрият начин за отслабване

Всъщност това е може би един от най-разпространените митове по отношение на отслабването. Добрата диета обаче не трябва да ви ограничава, а да ви снабдява с нужната енергия за тялото, както и да подхранва вашия организъм и ум.

Мит номер 5: Трябва да тренирате усилено, за да отслабнете

Да, воденето на активен начин на живот е много важно. Прекалените тренировки обаче могат да ви попречат да отслабнете, вместо да ви помогнат. Силното изтощаване на тялото ви във фитнес залата е гаранция за повишаване на кортизола в организма – хормон, който потиска имунната система и повишава кръвната захар. Ако нивата на кортизол останат повишени за по-продължителен период от време, следва наддаване на тегло и загуба на мускулна маса.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Hyrs ( преди 9 години )
Браво! Впечатлени сме, че редакторите Ви наистина са запознати с материята и не заблуждават читателите ви. Много често се случва да четем в различни онлайн издания всякакви глупости по темата здравословен начин на живот и всичко свързано с него. Пишат страшни глупости и предават невярна информация, само за да докарат трафик на сайта си, но не знаят че по този начин заблуждават читателите и им вредят. Това от своя страна е супер лоша практика. Хубаво би било да има повече интернет издания като вашето. Още веднъж - Браво. Продължавайте все така.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар