IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режимът Окинава - здраве и дълголетие от Изток

12 януари 2007 12 31

Много риба, зеленчуци и положително отношение от Япония

Режимът Окинава - здраве и дълголетие от Изток

Режимът Окинава е най-популярният хранителен режим в Европа в момента.

Името му, разбира се, идва от японския остров Окинава. Островът известен с огромния брой столетници и непоклатимото здраве на всички негови жители.

Там живеят 15% от т.нар супер столетници - хора над 107-годишна възраст. Те са не само много възрастни, но и в чудесна форма.

Основните правила

Тайната на дълголетниците от Окинава се изследва от тридесет години насам.

 Армията лекари, които са направили всички възможни проучвания на хранителните навици на хората там, определиха няколко основни точки, които, ако не ви помогнат да доживеете до 107 години, със сигурност ще ви напавят по-здрави

Умереност

Преяждането е абсолютно забраненено. От масата трябва да станете в момента, в който стомахът ви е 80% пълен. С други думи това означава да усещате, че все още има местенце за няколко хапки. Въпросното местенце обаче трябва да остане празно.

Зеленчуци

Зърнените храни и зеленчуците съставят 70% от храненето на жителите на Окинава. Останалите 30% е риба, соя, ориз и чай.

На ден трябва да ядете поне по 5 различни зеленчука, плодовете са съвсем малко, защото се смятат за скъп лукс и не са така разпространени. Ние обаче, за щастие, имаме плодове в изобилие, така че не ги изключвайте от менюто напълно.

Риба

Жителите на остров Окинава ядат много повече риба, отколкото месо. За преимуществата на рибата е говерено страшно много, остава ви само да избере какъв вид риба да включите в днешното си меню.

Движение

Жителите на Окивана ходят. Много ходят и още повече работят. Сигурно сте виждали снимки, на които група банкови чиновници правят упражнения на покрива на сградата, в която работят. Това са японци.

Движенията са от Тай Чи Чуан и почти няма човек, който да не практикува това бойно изкуство. Няма да се изненадате сигурно, ако ви кажем, че каратето  е създадено именно на остров Окинава.

Спокойствие

Всеки ден жителите на Окинава отделят време за разходка край морето. Те ходят на плажа всеки ден и релаксират за кратко.

"Човек трябва да знае кога да спре. В нашето общество сме свръхстимулирани от това, което ни заобикаля, непрекъснато сме в движение. А това не е полезно", обяснява д-р Кюрте, един от изследователите на феномена със столетниците на острова.

Отделяйте по няколко минути на ден за релаксациа и дълбоко дишане, за да прогоните стреса преди да ви е обгърнал изцяло.

Бъдете внимателни

Както всички хранителни режими, така и режимът Окинава не е идеален и всеки човек трябва да го пригоди към собствения си начин на живот.

Намаляването на червено месо може да доведе до липса на желязо в организма. Консултирайте се с личния си лекар за добавките, които може да взимате, ако решите да преминете към този начин на хранене.

Сигурно сте забелязали, че на остров Окинава не ядат млечни продукти.

За разлика от тях, тук киселото мляко е у дома си и няма никакъв проблем да ядете по една кофичка на ден. Още повече, че българските столетници посочват именно киселото мляко като тайната за дългия им живот.

При всички случаи преминаването към този начин на хранене трябва да стане постепенно. Препоръчително е да въвеждате новите правила малко по малко, за да бъде преходът съвсем безпроблемен за организма ви.

Ако новият или който и да е, специален хранителен режим ви кара да не се чувствате добре, на всяка цена потърсете съвет от лекар и променете храненето си.

КоментариКоментари