IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Убийте“ глада за 15 минути

25 март 2015 09 40

Какво да направите, когато изкушението е по-силно от волята ви

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравословното хранене е нещо чудесно и би трябвало всички хора да се стремят към него. Никой обаче не е безгрешен и на всеки от нас се е случвало да „прегреши“ с неустоимото парче торта, примамливия шоколад или вкусния леден сладолед в горещите летни дни.

Обикновено изкушенията стават по-неустоими, когато човек чувства глад. Тогава той е по-склонен да забрави за полезните храни и да „укроти звяра в себе си“ с каквото му попадне – най-често някой изключително нездравословен продукт.

Ето защо е важно да знаете как да се справяте в тези напрегнати ситуации. Предлагаме ви няколко начина, с чиято помощ може да заглушите вика на глада само за 15-тина минути:

1. Отдайте се на разходка

Ново проучване доказва, че 15-минутна разходка значително намалява риска да съгрешите с някоя калорична и вредна храна. Като цяло умерените интензивни упражнения, дори за кратък период от време, могат да помогнат на хората да регулират своя прием на храна.

2. Пийте чай от джинджифил

Джинджифилът е ваш приятел, не само защото е полезен, но и защото ще ви помогне да се справите с желанието да консумирате нещо сладко.

3. Изпийте чаша вода

Ако пък нямате подръка чай от джинджифил, опитайте да укротите глада си само с вода. Често се случва човек да бърка жаждата с глад, особено когато тялото му е значително дехидратирано. Обикновено една нормална чаша вода е достатъчно силна, за да победи вашия глад.

4. Представете си, че ядете това, което желаете

Малко странно, но защо пък да не опитате. По принцип подобни представи биха усилили желанието ви да получите забранената храна, за която мечтаете, но според ново изследване мисловният образ в главата ви всъщност ще укроти вашите страсти. Ние все пак оставаме малко резервирани към този метод...

5. Помиришете жасмин

В случай, че често ви се дояждат някакви забранени храни, носете в чантата си аромат на жасмин. Според австралийско проучване този аромат ще победи вашия глад.

Снимка: Thinkstock

6. Поспете за кратко

Няколко изследвания доказват, че липсата на достатъчно сън е свързана с по-ниската устойчивост към глада за нездравословни храни. Ето защо, ако усетите, че искате да хапнете нещо вредно, поспете дори само за 10-15 минути. В случай, че нямате тази възможност, просто легнете или се облегнете на стола със затворени очи.

7. Хапнете протеини и фибри

Те ще ви помогнат да се почувствате сити за по-дълго време, тъй като тези хранителни вещества се смилат по-бавно от организма. Ядките като шамфъстък и бадеми са чудесна възможност, с която да избегнете нездравословните храни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Симона ( преди 8 години )
Абе хора, добре ли сте?! Никъде тук не се говори за гладуване, а просто за избягване на вредната храна!!! Как винаги успявате да намесвате сериозни проблеми като анорексия, булимия и т.н.... От всичко изброено съм изпробвала само пиенето на вода дори повече от 1 чаша и мога да кажа, че със сигурност работи!Тибетският метод звучи интересно също!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
,,Най-добрият начин да се преборим с изкушението е да му се отдадем.,,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
anonimen ( преди 8 години )
И после се чудите откъде сте се разболели от анорексия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар